Ungdomsgäng misshandlade pojke grovt – misstänkta greps av polis med dragna vapen

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 27 Dec 2019 2019-12-27
E-post 4276

FARSTA Efter att en 14-årig pojke misshandlats grovt greps fyra minderåriga personer en timme senare som misstänkta av polis med dragna vapen. En film som verkar visa gripandet har spritts på sociala medier med kritik mot polisen, men polisen i Farsta försvarar ingripandet i ett inlägg på Facebook.

En 14-årig pojke blev rånad och grovt misshandlad av ett ungdomsgäng i Farsta Strand söder om Stockholm vid 17-tiden på torsdagen. Pojkens kamrat som var i samma ålder ska ha blivit hotad av ungdomsgänget.

Enligt polisens händelserapport ska en förbipasserande blivit vittne till den grova misshandeln där ett 10-tal ungdomar av båda kön ska ha deltagit, bland annat genom att sparka pojken i huvudet.

Läs även: Misshandeln filmas när han sparkas i huvudet

Pojken ska inte ha blivit livshotande skadad av misshandeln.

– Men han ska ha blivit rejält slagen och kommer säkerligen bli körd till sjukhus om det inte redan är gjort, säger Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen, till Expressen.

När polisen kom till platsen hade de misstänkta gärningspersonerna försvunnit, men vid 18-tiden påträffades ett antal misstänkta ungdomar i Farsta Centrum där de greps av polis.

Enligt en vittnesuppgift till Mitt i ska polisen ha gripit ungdomarna med dragna vapen.

– Det var ett gäng på kanske åtta ungdomar som kom gående vid Burger King. Den polis som fick syn på dem först drog sitt vapen och skrek åt dem att lägga sig på marken, säger ögonvittnet Christer till Mitt i.

Alla ungdomar lydde polisens order, utom en som tog till flykten men snabbt greps, enligt Mitt i.

Läs även: Hade inte cigaretter – blev grovt misshandlad

En film som verkar visa gripandet har spritts på sociala medier med kritik mot polisens agerande. Enligt personen som ursprungligen lade upp filmen som en händelse på Instagram var ungdomarna som greps oskyldiga.

Polisen i Farsta bemöter kritiken i ett inlägg på Facebook, där man skriver att ”ingripandet kan vid en yttre anblick kunnat ses som aggressivt från polisens sida, men det vi hade med oss efter förhör var ett synnerligen hänsynslöst beteende och att de vi ingrep mot kunde vara beväpnade med knivar”.

Enligt polisen är fyra av ungdomarna misstänkta för den grova misshandeln.

– Fyra stycken är nu misstänkta för brott och att ha varit inblandade i det här. Tre av dem kommer att rapporteras för synnerligen grov misshandel och en annan person kommer bli rapporterad för olaga hot. Eftersom de är under 15 och inte straffmyndiga så upprättar man en anmälan och kör hem dem till vårdnadshavare. Socialtjänsten kommer att kopplas in, säger Anna Westberg till Expressen.

Polisen kommer gå igenom övervakningsfilmer från området för att knyta fler misstänkta gärningspersoner till den grova misshandeln.

Läs även: Tolvårig flicka grovt misshandlad av tjejgäng

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag