Ungern kan kallas till Europadomstolen för ”Stoppa Soros-lag”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: European People's Party
  • Måndag 24 sep 2018 2018-09-24
E-post 169

UNGERN För att ha infört en skatt mot organisationer som propagerar för illegal invandring, och kriminaliserat hjälp till illegala migranter, lämnas nu ett klagomål på Ungerns lagstiftning in till Europadomstolen. Det är Open Society Foundations som anmäler Ungern i syfte att ”försvara demokratin”.

I juni 2018 röstade Ungerns parlament igenom ett lagpaket som bland annat ålägger ickestatliga, ideella organisationer som understödjer illegal invandring en straffskatt på donationer från utlandet, och som kriminaliserar hjälp till illegala migranter. Lagpaketet kallas ofta för ”Stoppa Soros-lagen”.

George Soros är en ungersk miljardär som är en stark förespråkare av öppna gränser och som bildat stiftelsen Open Society Foundations som själva uppger att de har i uppdrag att sprida tolerans och främja regeringar som är öppna och ansvariga.

LÄS MER: Ungern inför höjd skatt för organisationer som förespråkar invandring

Nu uppger Open Society Foundations, OSF, att de har lämnat in ett klagomål till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, även kallad Europadomstolen, rörande Ungerns lagstiftning. OSF menar att de lämnar in klagomålet för att ”försvara den ungerska demokratin”. Enligt OSF bryter Stoppa Soros-lagarna mot EU-konventionen om yttrandefrihet och organisationsfrihet. Förra månaden flyttade OSF ett av sina kontor från Budapest till Berlin.

Tidigare i år vann det styrande partiet Fidesz en stor seger i parlamentsvalet och plockade hem 49 procent av rösterna. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har under en längre tid varit i konflikt med EU gällande migrationspolitiken.

LÄS ÄVEN: Ungern i hård strid om EU-budget: ”Inte ett enda öre ska till migranter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag