Uppgift: IS-kvinnor på väg till Sverige med UD-assistans

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Söndag 5 sep 2021 2021-09-05
E-post

Tre svenska IS-kvinnor och deras barn lämnar interneringslägren i norra Syrien och är på väg till Sverige, rapporterar Ekot. Enligt Ekots uppgift ska kvinnorna få hjälp av UD med att ta sig till Sverige. 

– De är nu alltså på väg till Sverige med assistens av Svenska UD som inte dock vill uttala sig överhuvudtaget, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

Läs även: Svenska IS-kvinnor ska utvisas: ”Skyldighet att ta emot”

De handlar enligt Uddén om tre kvinnor och åtta barn befann sig hos IS fram till terrorkalifatet slutligen besegrades militärt.

– När IS besegrades i staden Baghouz lämnade dom, kom ut ur Baghouz och hamnade i Al-Hol-lägret till en början, sen har de flyttats till ett annat läger, berättar Uddén.

IS-kvinnor har tidigare tagit sig från interneringslägren i Syrien och vidare till Sverige, men då har de smugglats ut ur lägren och tagit sig ut ur Syrien på egen hand.

I början av juni kom det kurdiska självstyret i norra Syrien överens med svenska UD om att flera av de IS-kvinnor som interneras ska utvisas till Sverige. Det handlar om personer där den lokala myndigheten saknar bevis för åtal.

– De som vi är klara med att utreda ska utvisas. Och det hoppas vi ska börja ske under tidig höst, säger Shiyar Ali, självstyrets representant i Sverige, till Ekot.

Enligt uppgift till Expressen ska en av kvinnorna som återvänder Lisa Andersson, som lämnade sitt barn i Sverige för att ansluta till IS i Syrien år 2012.  Hon har fött två barn under tiden i Syrien har hon fött tre barn, av vilka ett har dött i späd ålder.

– Lisa Andersson bodde i närheten av mitt tält här i lägret i Roj. Hon och barnen var jätteglada när de fick beskedet om att de ska få åka hem. Medan de andra två kvinnorna bodde i det nya lägret nära Roj, säger en IS-kvinna till Expressen.

Läs även: Fyra IS-kvinnor med nio barn på väg till Sverige

Läs även: Sex återvändande IS-kvinnor misstänkta för krigsbrott

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag