Uppgift: IS-kvinnor släppta på fri fot

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Söndag 19 sep 2021 2021-09-19
E-post

De IS-kvinnor som utvisats från Syrien till Sverige har släppts på fri fot efter förhör, utan att någon bedömning gjorts om de är radikaliserade och utgör en fara för samhället, enligt uppgift till SVT.

Det kurdiska självstyret i Syrien beslutade att utvisa kvinnorna på livstid som säkerhetshot då man saknade tillräckligt bevis för att åtala dem för krigsbrott. Istället hoppades man att Sverige skulle pröva frågan juridiskt.

Men enligt uppgifter till SVT har det svenska mottagandet av kvinnorna uppvisat stora brister. En av kvinnorna fick sina barn omhändertagna när hon återkom till Sverige. Enligt SVT:s uppgifter sattes hon därefter på ett tåg med ett telefonnummer till socialjour.

Läs även: IS-kvinnor anhållna för krigsförbrytelser

I ett tidigare fall ska en kvinna ha tagit sig hem till Sverige på egen hand och släppts på fri fot efter förhör. Idag är hon dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat en vårdare. Hon ska också ha skrutit för personal om att hon varit med i IS och mördat människor.

I ett tredje fall som SVT fått uppgifter om reste en kvinna från Västsverige till Syrien 2013 med fem minderåriga barn. Två av hennes söner ska ha satts i träningsläger hos IS och blivit barnsoldater, för att senare dö i strid, 14 respektive 18 år gamla. Kvinnan, som idag är 48 år gammal, misstänks för tvångsgifte och krigsbrott. Även hon ska ha släppts på fri fot efter inledande förhör enligt uppgifter till SVT.

– Det är helt oacceptabelt att det är så lättvindigt man tar de här frågorna. Jag blir förbannad när jag hör den här historien, säger terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp till SVT.

Läs även: Svensk IS-kvinna ångrar sig – vill bli utvisad till Sverige

Läs även: Svenska IS-kvinnor ska utvisas: ”Skyldighet att ta emot”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag