Uppgift: Ryssland startar flygbolag i Turkiet – ska frakta migranter till EU:s gräns

Bild: Anna Zvereva/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 23 dec 2023 2023-12-23
E-post 0

Ryssland har bildat ett nytt flygbolag i Turkiet som ska föra migranter från Turkiet till Ryssland och Belarus för vidare transport till EU, enligt uppgifter till Tyska Bild. På fredagen uppgav belarusiska myndigheter att det nya flygbolaget Southwind kommer börja flyga mellan Istanbul och Belarus huvudstad Minsk på lördagen.

Flygbolaget Southwind Airlines ska ha bildats efter Rysslands invasion av Ukraina förra året. Genom att på papperet vara turkiskt undgår flygbolaget sanktionerna mot Belarus och Ryssland, och kan flyga över EU-territorium, vilket gör rutten mellan Istanbul och Minsk två timmar kortare än för det belarusiska flygbolaget Belavia, som tvingas flyga över ryskt och belarusiskt territorium.

Tidigare har flygbolaget Turkish Airlines avbrutit sina flyg till Minsk efter påtryckningar från EU, och under 2021 försökte stora grupper migranter från främst Mellanöstern ta sig över gränsen mellan Belarus och EU-längerna Polen, Litauen och Lettland som en del i en konflikt mellan Belarus och EU.

Polska myndigheter varnar för att Ryssland och Belarus planerar att arrangera en ny migrantström liknande 2021 för att skapa oro i EU, och enligt Bilds uppgifter ingår flygbolaget Soutwind i operationen.

Southwind beskrives sig på sin webbplats som ett turkiskt flygbolag, men enligt Bilds uppgifter är den verkliga ägaren till bolaget det ryska företaget Pegas Touristik, som ägs av ett ryskt par med delvis turkiska rötter.

Tre av Southwinds flygplan och större delen av personalen kommer från Nordwind Airlines, ett ryskt flygbolag med bas i Moskva enligt Bilds uppgifter.

Flygbiljetterna uppges kosta 700 belarusiska rubel, vilket motsvarar ungefär 195 euro. Det är en betydligt lägre summa än vad det annars kostar att ta sig till EU med hjälp av människosmugglare.

Läs även: Polen varnar för ny ”hybridattack” med migranter från Belarus

Läs även: Migranter rev gränsstängsel och kastade sten – slogs tillbaka av polska styrkor

Läs även: Diktatorn hotar översvämma Europa med droger och migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag