Uppgift: Så stärker Stenevi greppet om makten med Holmgren som nytt språkrör

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Frihamnsdagarna/Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 28 aug 2023 2023-08-28
E-post

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi kan stärka greppet om makten i partiet om EU-parlamentarikern Pär Holmgren blir nytt manligt språkrör. I så fall kommer nämligen Holmgren fortsätta verka från Bryssel, uppger en källa i partiet till Aftonbladet.

– Pär kommer inte att lägga sig i den inhemska politiken. Det är bra för Märta. Då får hon bestämma mer över politiken som förs hemma i Sverige och staka ut partiets linje, säger källan till Aftonbladet.

Läs även: Intern kritik mot Stenevi i MP mer intresserad av antirasism än miljö

Enligt en källa med god insyn i partiet ska Märta Stenevi ha uttryckt ”ett stort intresse” för lösningen att Holmgren blir kvar i Bryssel, ett förslag som emellertid inte kommit från Stenevi själv. En falang i partiet uppges vara mot Holmgrens modell, men få i partiet vågar utmana Stenevi.

– Pär kommer att sakna en ordentlig plats i svensk politik och det kan partiet lida av, säger källan.

– Folk är rädda om sina positioner och vågar inte gå emot Märta.

Pär Holmgren är mest känd för att i en intervju 2005 sagt att han skulle avskaffa demokratiska val om han blev statsminister. Holmgren har senare hävdat att kommentaren sades ”skämtsamt och med glimten i ögat”

Läs även: Stenevis bisarra judekommentar i SVT får Holmberg att skaka på huvudet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag