Uppgifter: Erdoğan vill att Hultqvist får sparken

Bild: ArtemAugust / Ninni Andersson / Regeringskansliet
  • Söndag 5 jun 2022 2022-06-05
E-post

Trätandet om Sveriges Natoansökan fortsätter i Turkiet. Nu vill landets president Recep Tayyip Erdoğan att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist får sparken, enligt uppgifter till Expressen. Anledningen är att han tio år tillbaka i tiden höll ett tal på en fest där terrorstämplade PKK och organisationens fängslade ledare Abdullah Öcalan mottog hyllningar.

Tillställningen i fråga anordnades på Folkets hus i Borlänge den 23 december 2011. Peter Hultqvist – vid tillfället riksdagsledamot samt ordförande för försvarsutskottet – höll tal på festen.

När hans deltagande uppdagades gav han följande uttalande till Dalarnas Tidningar, enligt Expressen:

– Jag sa att man ska respektera kurderna som folk, att det är fel att man förföljer de som är med i Freds- och samhällspartiet BDP. Att det är fel att man fängslar folk och förnekar kurderna att använda sitt språk i officiella sammanhang.

Vidare sade han att ett stöd till BDP är att stödja en fredlig lösning på konflikten och att inte ställer sig bakom våld eller terror.

När reportern konfronterade honom med att det trots allt var PKK:s 33-årsdag som firades svarade han återigen att han stödjer en fredlig lösning på kurdfrågan och vill att man respekterar demokratin. På frågan vad han anser om terrorstämpeln på PKK slingrade han sig och sade bland annat annat att man inte ska ”fastna i det här med PKK”.

Uppgifter: Väckte vrede i Turkiet

Den nuvarande försvarsministerns deltagande på festen ska enligt uppgifter ha väckt stor vrede hos den turkiska regimen. Den vreden lever fortfarande kvar.

– Turkiet vill ha bort Hultqvist som försvarsminister, säger en källa till Expressen, som av tidningen uppges ha haft mycket kontakt med landets militära företrädare.

Att man vill se Hultqvist avgå ska dessutom ha förts fram i kontakter mellan Sverige och Turkiet.

I en kommentar till Expressen om PKK-festen och Turkiets påstådda avgångskrav skriver Peter Hultqvist:

”Då som nu anser jag att kurdfrågan ska lösas med demokratiska medel, förhandlingar och överenskommelser. Det sa jag på den aktuella kulturfesten, och det säger jag idag. Jag har aldrig förespråkat annat än fredliga medel och tar avstånd från terror. I övrigt har jag inga kommentarer.”

Läs även: Erdoğan motsätter sig svenskt Nato-medlemskap: ”Gästhem för terrorister”

Läs även: Kakabaveh drar tillbaka stödet till regeringen: ”Vikt ned sig” för Erdoğan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag