Uppgifter: Lööf lovade att släppa igenom regeringens budget i somras

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 11 nov 2021 2021-11-11
E-post

SVERIGE På onsdagen sade Annie Lööf att hon inte kunde lova att släppa igenom en S-MP-budget med Magdalena Andersson som statsminister. Men enligt en källa till Expressen ska Centerledaren ha gett ett löfte om att göra just det redan i somras.
– Vi skulle förstås aldrig ge Centern 13 miljarder i skattesänkningar och glesbygdsstöd om vi inte visste att de skulle stödja budgeten, säger källan.

– Vår utgångspunkt är att vi röstar för vår egen budget och att vi därefter lägger ner våra röster, sade Lööf under onsdagen enligt Expressen.

Hennes utsago motsägs dock av en källa till tidningen, som Expressen beskriver som ”högt uppsatt”. Vilken partitillhörighet källan har framgår ej.

Enligt denna källa ska Centerns stöd för en regeringsbudget ha garanterats redan under sommaren förutsatt att den försågs med vissa centerpartistiska förslag. Förhandlingar mellan parterna ska ha pågått ända sedan augusti.

– Finansministern har alltså inte gissat sig till vad Centerpartiet ville ha.

Läs även: Annie Lööf nobbar M:s budget – oavsett innehåll

Utåt sett har Annie Lööf än så länge enbart lovat att släppa igenom Magdalena Andersson som statsminister. Detta efter en uppgörelse med Miljöpartiet och Socialdemokraterna om strandskyddet och skogsägandet.

– Regeringen har levererat på överenskommelsen. Därför har riksdagsgruppen och partistyrelsen landat i att vi kommer att tolerera och trycka på gul knapp för Magdalena Andersson som ny statsminister när en sådan omröstning sker, säger Annie Lööf till Dagens Nyheter.

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl beskriver överenskommelsen som ”En stor dag” för sitt parti.

 

Kritiker pekar dock på att C och MP hävdar två olika saker angående uppgörelsen. Däribland den moderate riksdagsledamoten Lars Hjälmered.

 

Den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe och Uddevallas kommunpolitiker Niklas Moe (M) är inne på en liknande linje.

 

Källor till Expressen uppger att det var just förhandlingarna kring strandskyddet och äganderätten i skogen som var ett orosmoln för regeringen. Någon oro för Centerns stöd till budgeten ska däremot aldrig ha funnits.

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Läs även: Missnöje med Lööf hos C på landsbygden: ”För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag