Uppgifter: S-kvinnor vill inte gå med i Nato

Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Tisdag 3 maj 2022 2022-05-03
E-post 179

SVERIGE Efter Rysslands invasion av Ukraina och i och med att Finland ser ut att gå allt närmare ett Natomedlemskap har den svenska Natodebatten allt mer intensifierats under våren. Många har pekat på att S ser ut att svänga i frågan till att vilja gå med i försvarsalliansen. Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet säger partiets kvinnoförbund nej till ett svenskt Natomedlemskap.

Ordförande för S-kvinnor är miljöminister Annika Strandhäll. Den 3 februari i år, blott tre veckor innan Rysslands invasion, krävde hon och förbundet ett fortsatt nej till försvarsalliansen.

– Sveriges positionen [sic!] i förhållande till NATO är – och ska vara – tydlig: ”Samarbete ja, medlemskap nej”, sade Strandhäll i ett pressmeddelande på kvinnoförbundets hemsida.

I pressmeddelandet sade hon även att alliansfriheten har ”tjänat Sverige väl och bidragit till stabilitet i vår del av världen”.

Läs även: Andersson: Svensk Nato-ansökan skulle ”destabilisera läget ytterligare”

Sedan dess har mycket hänt och många har spekulerat i att Socialdemokraterna är på väg att svänga i frågan. Enligt en källa till SvD står emellertid S-kvinnor fast vid sin ståndpunkt.

– Om Annika Strandhäll skulle vilja svänga har hon inget mandat att göra det å förbundets vägnar, säger källan till tidningen.

SvD skriver att Strandhäll inte vill kommentera tidningens uppgifter. S-kvinnors förbundssekreterare Nina Ünesi vill inte heller ge några kommentarer.

I mitten av maj är tanken Socialdemokraternas interna Natoprocess ska vara avslutad. Därefter går partiet in i en ”beslutsprocess” och senast den 24 maj ska partistyrelsen ta ett beslut om huruvida man svänger i Natofrågan.

Vid sidan av kvinnoförbundet har S-förbundet Tro och Solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) samt ungdomsförbundet SSU tidigare meddelat att de fortsatt säger nej till att gå med i Nato.

Läs även: Herman Lindqvist: ”Självklart ska vi gå med i Nato”

Läs även: Göran Persson: Sverige bör inte gå med i Nato

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag