Uppladdningsfilter var bara början – internet kan bli kraftigt begränsat i EU

EU är munnen som aldrig blir mätt. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 16 Nov 2018 2018-11-16
E-post 616

EU I det pågående arbetet med att förhandla fram en för makthavarna acceptabel version av EU:s upphovsrättsdirektiv ser det senaste kompromissförslaget inte ljust ut för internetanvändare i EU som – om förslaget går igenom – snart kan se hur tjänster som Youtube blir otillgängliga för medborgarna.

Inför omröstningen i Europaparlamentet den 12 september var diskussionen omfattande angående kravet på internettjänster att införa automatiserade uppladdningsfilter för att bekämpa brott mot upphovsrätten. Inför omröstningen presenterades en kompromissversion som inte specifikt nämnde uppladdningsfilter, och detta valde de svenska EU-ledamöterna från Feministiskt Initiativ och Socialdemokraterna att stödja.

Efter omröstningen varnade bland andra EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) för att uppladdningsfilter snart skulle stå på dagordningen. Det har blivit värre än så, enligt den tyska piratpartisten och EU-parlamentarikern Julia Reda som har granskat det förslag som just nu är aktuellt i förhandlingarna mellan olika EU-organ.

Läs mer: Nytt EU-lagförslag hotar censurera internet: ”Kommer att skapa en Robocop-regim”

I det nu liggande förslaget från EU-kommissionen föreslås att internettjänster som bygger på användargenererat material, som exempelvis Youtube och Facebook, blir juridiskt ansvariga för alla intrång i upphovsrätten som sker på plattformen. Det anges i förslagstexten att företag kan undkomma detta genom att följa vaga anvisningar om att samarbeta med upphovsättsinnehavare, implementera effektiva metoder för att hindra upphovsrättsskyddade verk från att publiceras på internet och att använda passande teknik för att genomföra det, men det går inte att säga vad detta kommer att innebära i praktiken.

Den aktuella skrivningen har fått Youtubes VD Susan Wojcicki att reagera. Youtube är positiva till förslaget om uppladdningsfilter då de redan har sitt system ContentID som gör just detta, men att bli ansvarig för de eventuella upphovsrättsintrång som ändå slinker igenom skulle kunna slå hårt mot dem ekonomiskt. Wojcicki skriver i en bloggpost att EU-medborgare kan få ett kraftigt begränsat internet i framtiden, då Youtube kan bli tvungna att blockera mängder av videor i EU-länderna för att undvika potentiella stämningar.

Julia Reda pekar dock på att några saker ändå är bra med det förhandenvarande förslaget, och det är dels att småföretag inte skall omfattas av kraven, dels att det finns en skrivelse om att åtgärderna inte skall påverka legitim användning av upphovsrättsskyddat material, men hur detta skall säkerställas framgår inte.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag