Upprop mot könssegregerade badtider i Västervik: ”Dessa krav börjar smått men slutar som mycket större”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 16 feb 2020 2020-02-16
E-post 657

VÄSTERVIK Kulturföreningen Fyren, som säger sig verka för integration och kvinnors engagemang i samhället, har lagt ett medborgarförslag om könssegregerade badtider i Västervik, ett förslag som får stöd av Miljöpartiet. Men nu har Frederik Garlén, ansvarig för HBT Centrum i Kalmar län, startat en namninsamling mot förslaget. Garlén, som varit chef för ett asylboende, säger att hans erfarenhet är att ”dessa krav börjar smått men slutar som mycket större”.

Frederik Garlén, ansvarig för HBT Centrum i Kalmar län, startat en namninsamling för att stoppa ett medborgarförslag om könssegregerade badtider i Västervik, rapporterar Samhällsnytt.

– Jag tycker inte att man kan utesluta en hel grupp människor, alltså män, från simhallen. Samtidigt ska dessa muslimska kvinnors män kunna gå när de vill till simhallen och vara betydligt mer avklädda bland betydligt mer avklädda svenska kvinnor. Och då ”får” inte de här utländska kvinnorna vara där. Det rimmar illa med ordet jämställdhet, säger Garlén till Samhällsnytt.

Läs även: MP stödjer förslag om separata badtider för män och kvinnor

Medborgarförslaget har lämnats in av Fatima Al-Nabhan, kontaktperson för Kulturföreningen Fyren, vars ändamål enligt föreningens Facebooksida bland annat är att ”verka för integration” och ”uppmuntra kvinnor att engagera sig i samhället”.

– Vi jobbar mycket med jämställdhet, jämlikhet och att alla får sina rättigheter. Våra medlemmar hade ett önskemål om att de får egentid i simhallen. Det är nästan 50 stycken som aldrig varit i simhallen under 5-6 år, säger Al-Nabhan till Samhällsnytt, och jämför med hur man könsseparerar i idrott.

Men Frederik Garlén säger till Samhällsnytt att han flera gånger frågat Kulturföreningen Fyren om lesbiska kvinnor eller transkvinnor kommer att få närvara vid de könsseparerade badtiderna för kvinnor, utan att få svar. Enligt Garlén är Kulturföreningen Fyren inte särskilt välkomnande mot HBT-personer.

– Deras landsmän som är HBT-personer – jag hjälper HBT-personer som kommer från Syrien hela tiden – skulle aldrig våga gå dit eftersom de inte gör någonting för att välkomna dem till föreningen, säger Garlén.

Garlén påpekar också att förslaget förutsätter att skattebetalarna står för notan.

– Förslaget är att de här kvinnorna ska få extratid efter stängning. Då ska man ta in personal, kvinnlig personal, eftersom manlig personal inte får vara där. Jag förstår inte hur man kan få ställa sådana krav. Jag tycker att det är diskriminerande faktiskt. Det är ju också skattebetalarna som ska bekosta det här, säger Garlén.

Läs även: Kommunal fritidsgård arrangerar könsseparerad styrketräning

Frederik Garlén berättar för Samhällsnytt att han tidigare varit chef för ett asylboende, och att det finns ett mönster om att ständigt ställa större krav.

– En gång bajsade de på golvet strax före inspektionen skulle komma på besök då de trodde att det skulle leda till att de får egna hus. Det fick jag städa upp. Därför vet jag att dessa krav börjar smått men slutar som mycket större, säger Garlén.

Garlén säger att han känner sig hotad efter att han protesterat mot förslaget om könsseparerade badtider.

– Jag känner mig hotad. Folk kallar mig rasist trots att jag inte är det. Varje morgon när jag sätter mig i bilen pustar jag ut först när jag vridit om nyckeln. Jag är rädd att någon ska hata mig så mycket att de placerar en sprängladdning i min bil, säger Garlén.

Förslaget om könssegregerade badtider får emellertid stöd av Miljöpartiet i Kalmar län.

– Jag ser det som en möjlighet för kvinnor som inte får möjlighet att bada alls annars att faktiskt göra det. Och det är inte enbart på grund av hedersförtryck eller religiös övertygelse, utan kan lika gärna vara att man helt enkelt inte känner sig bekväm på grund av tidigare trauman, säger Anna Bodjo, som är MP:s språkrör i Kalmar län, till SVT.

Läs även: Badhus i Stockholm inför könsuppdelade bubbelpooler efter kraftig ökning av sexuella ofredanden

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag