Utreddes för spioneri – steg i graderna på Livsmedelsverket

Bild: Pressbild Livsmedelsverket/Public domain
  • Tisdag 15 nov 2022 2022-11-15
E-post 118

Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström visste att Peyman Kia utreddes för spioneri. Ändå tilläts han inte bara arbeta vidare, utan steg i graderna och fick personalansvar. Sohlström rapporterade om Kia till Säpo, och ska ha uppmanats att inte låta Kia ana oråd.

– Jag bedömde inte att jag hade något annat val i den situationen, säger Sohlström till Expressen.

På fredagen åtalades Peyman Kia och hans yngre bror Payam Kia för grovt spioneri, då bröderna enligt åtalet under tio års tid sålt hemliga uppgifter till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Peyman Kia har tidigare arbetat inom Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must, men från 2015 fram till gripandet på hösten 2021 arbetade han på Livsmedelsverket.

Läs även: Säkerhetshot blir fler i Sverige – men få utvisas

År 2018 upplyste Säpo Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström att Peyman Kia utreddes för spioneri, och hon har sedan dess lämnat uppgifter om Kia till Säpo. Under tiden fick Kia arbeta kvar som Livsmedelsverkets säkerhetschef.

– Enligt Säpo skulle ju allting fortsätta som vanligt, säger Annica Sohlström.

Men i november 2019 befordras Peyman Kia till chef för generaldirektörens stab med arbetsgivaransvar, en tjänst Annica Sohlströms skapade särskilt för honom.

– Hon inrättade en stab, mer eller mindre åt honom, där han fick bli stabschef med personalansvar för åtta personer. Hon gjorde det med vetskap om att han var misstänkt för spioneri och kunde hamna i fängelse, säger en anställd på Livsmedelsverket till Expressen.

Sohlström menar att ”det hade sett väldigt konstigt ut” om inte Kia fick tjänsten eftersom han var mest meriterad. Den anställde som Expressen pratat med menar dock att Kia var ”lat” och inte gjorde någonting.

– Han gjorde en kometkarriär på Livsmedelsverket och jag kunde inte få ihop det. Han var ju lat, han gjorde ingenting. Han var jättebra på att snacka och hålla muntliga framställningar, men om man tittade i hans kalender så hade den oväntat mycket luft.

Den anställde säger att hen kan förstå att Säpo ville att Sohlström skulle göra Kia nöjd, men att hennes agerande trots det är ”tvivelaktigt”.

– Hon har utsatt många personer på Livsmedelsverket för att ha en spionmisstänkt person som kollega och chef. Till en chef lämnar man förtroenden. Det lämnar en bitter eftersmak att hon har utsatt personalen för det.

Annica Sohlström menar emellertid att hon inte hade något annat val i situationen.

– Jag har full förståelse för att många känner stort obehag. Men jag bedömde inte att jag hade något annat val i den situationen.

Läs även: Misstänkt rysk spion gripen i Stockholm

Läs även: Tjeckiska underrättelsetjänsten avslöjade tre ryska spioner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag