Utredning ska minska svenska utsläpp utomlands: ”Vi kan visa hur rika länder kan ta ansvar”

Isabella Lövin. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post

Nu tillsätts en parlamentarisk utredning som ska minska svenska utsläpp –  i andra länder. Anledningen är att upp till 60 procent av de svenska konsumenternas utsläpp av växthusgaser sker i andra länder, enligt SVT.

– Vi kan visa hur rika länder kan ta ansvar för sin konsumtion utanför sitt eget lands gränser, säger klimatminister Isabella Lövin till SVT.

Läs även: Lövin (MP): Klimatförändringar värre än corona – varnar för ”invasioner av främmande arter”

Bland de åtgärder som Lövin vill se finns höjda avgifter internationellt för bränsle till flygplan och fartyg, men också tydligare märkning av den påverkan på klimatet olika produkter anses ha.

– Då kan skolor, sjukhus, kommuner och regioner i offentliga upphandlingar bestämma att de bara ska köpa in produkter som har bäst klimatprestanda. Det är ett väldigt kraftigt instrument för att minska Sveriges klimatpåverkan utomlands, säger Lövin till SVT.

Nyligen kom EU-länderna överens om stora delar av en lag som ska göra EU ”klimatneutralt” till år 2050.

Läs även: Klimatpolitiken utsedd till 2019 års värsta skatteslöseri – Lövin avböjer utmärkelsen

Isabella Lövin sade till Sveriges Radio att hon var nöjd med överenskommelsen, även om hon gärna hade sett att den hade gått längre.

– I stort så är jag faktiskt väldigt nöjd, att vi nu har i stort sett alla EU:s medlemsländer som står bakom en ambitiös klimatlag på EU-nivå. Sedan behöver vi fortsätta för att, steg för steg, göra EU:s klimatarbete mer ambitiöst. Men vi har tagit ett stort steg framåt idag, sade Isabella Lövin.

Den nya utredningen hyllas av Världsnaturfonden WWF.

Men den får också kritik.

Läs även: Greta Thunberg: ”Rasistiska och patriarkala system” bakom klimatförändringar

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag