Utvisades till Sverige – för farliga för Syrien

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 5 okt 2021 2021-10-05
E-post

Under hemlighetsmakeri arrangerades utvisningarna av flera IS-kvinnor från Syrien till Sverige, rapporterar Aftonbladet. De svenska myndigheterna bad sina syriska motparter att mörka deras möten om kvinnorna, som av de lokala myndigheterna ansågs för farliga för att vara kvar i landet.

Under den senaste tiden har flera IS-kvinnor och deras barn fått assistans av UD med att ta sig tillbaka från Syrien till Sverige. Väl i Sverige släpptes de ut i samhället efter förhör, utan att någon bedömning gjorts om de är radikaliserade och utgör en fara för samhället, enligt uppgift till SVT.

Läs även: Uppgift: IS-kvinnor på väg till Sverige med UD-assistans

Det kurdiska självstyret i Syrien, som utvisade kvinnorna, ansåg emellertid att de var för farliga för att vara kvar i Syrien, visar dokument som Aftonbladet tagit del av.

”Myndigheterna har starka skäl att betrakta de här kvinnorna som aktiva hot mot säkerhet, lag och ordning. Av säkerhetsskäl blir de utvisade på livstid tillsammans med sina barn från området i nordöstra Syrien som kontrolleras och administreras av AANES, med förbud att återvända” skriver den syriska myndigheten i avtalet om utvisning.

Sverige uppmanade å sin sida sin syriska motpart att mörka uppgifter om deras möten. ”Vi skulle sätta mycket stort värde på att det konsulära besöket sker utan mediebevakning av säkerhetsskäl” skrev ambassadören Fredrik Florén som samordnade den svenska delegationen i ett mejl till den syriska administrationen.

Fredrik Florén har avböjt en intervju med Aftonbladet och hänvisar istället tidningen till UD:s presstjänst.

Läs även: IS-kvinnor anhållna för krigsförbrytelser

Läs även: Uppgift: IS-kvinnor släppta på fri fot

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag