V-toppar nobbar kongressen till stöd för Ohly – Ulla Andersson lämnar partistyrelsen

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 30 jan 2018 2018-01-30
E-post 302

SVERIGE V-toppar nobbar partikongressen och visar sitt stöd för den tidigare partiordföranden Lars Ohly, som efter att ha anklagats för att ha begått sexuella trakasserier, lämnade Vänsterpartiet i protest. 
– Jag har tillsammans med Alice Åström lämnat en skrivelse till VU, det är en intern skrivelse, i övrigt vill jag inte kommentera. Men det stämmer, jag ska inte åka till kongressen, säger den tidigare partisekreteraren Anki Ahlsten.

Den 9-11 februari kommer Vänsterpartiet hålla ännu en partikongress, denna gång hålls den i Karlstad. Den före detta partiledaren Lars Ohly blev portad från kongressen efter att han anklagats för att ha begått sexuella trakasserier, något han nekar till. Ohly meddelade senare att han valde att lämna Vänsterpartiet till följd av hur han blev behandlad. Enligt Ohly ska partiledningen inte bara förmått honom från att hålla sig borta från kongressen, de ska också ha uppmanat Ohly om att ljuga för medlemmarna och allmänheten om varför han inte skulle ta sig till kongressen. ”Du kan ju bli sjuk”, ska de ha sagt till honom, enligt Ohly.

LÄS ÄVEN: Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

LÄS ÄVEN: Lars Ohly: Partiledningen försökte mörka att jag portades

Nu uppger Expressen  att flertalet V-toppar kommer nobba partikongressen och vissa har dessutom hoppat av partistyrelsen.

Tidigare partisekreteraren Anki Ahlsten uppger för Expressen att hon, tillsammans med tidigare vice partiordföranden Alice Åström, lämnat en intern skrivelse till Verkställande utskottet i partistyrelsen, där de riktar skarp kritik mot behandlingen av den före detta partiledaren Lars Ohly.

– Jag har tillsammans med Alice Åström lämnat en skrivelse till VU, det är en intern skrivelse, i övrigt vill jag inte kommentera. Men det stämmer, jag ska inte åka till kongressen, säger Anki Ahlsten till Expressen. 

Även Ulla Hoffman, partiledare under perioden mellan Gudrun Schyman och Lars Ohly, ska, enligt Expressen, nobba kongressen i Karlstad. Inte heller hon vill kommentera uppgifterna.

Även den tidigare partisekreteraren Pernilla Zethraeus uppger att hon kommer nobba kongressen men att det handlar om praktiska medicinska skäl, men även hon tycker att Lars Ohly behandlats beklagligt.

– Att lösa personrelaterade konflikter är komplicerat och i det här fallet blev det en väldigt beklaglig utgång. Lars Ohly är naturligtvis en resurs, säger Pernilla Zethraeus till Expressen. 

V-toppen Ulla Andersson uppger också under tisdagen att hon lämnar Vänsterpartiets partistyrelse, men anledningen ska vara att hon är sjukskriven för utbrändhet. Hon fortsätter dock att vara partiets ekonomisk-politiska talesperson, bland annat med uppdrag att förhandla med regeringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag