Våldsamt upplopp i Trollhättan – ungdomar slog sönder polisbil och spottade på poliser

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 9 Dec 2019 2019-12-09
E-post 5311

TROLLHÄTTAN På söndagskvällen uppstod ett våldsamt upplopp i området Kronogården i Trollhättan. Polisen besköts bland annat med raketer och fick en av sina bilar sönderslagen.
– Tyvärr är vi inte helt ovana vid att det händer på den platsen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

På sin hemsida uppger polisen att man vid 18-tiden larmades om att en grupp ungdomar avfyrade och slängde smällare vid torget i Kronogården.

Flera patruller skickades till platsen där stämningen beskrevs som upprörd och hotfull. Ungdomarna spottade på poliserna och kastade flaskor.

Ungdomarna kastade även gatstenar, sköt raketer och grön laser mot poliserna. I kalabaliken krossades en bakruta på en polisbil. En bil sattes i brand vilket ledde till att två andra bilar också började brinna.

Läs även: Heberlein: Smutskastandet av högern är socialdemokratins dödsryckningar

Polisen beräknar att det som mest var 30–40 ungdomar som deltog i upploppet. Inte förrän klockan var cirka 23 hade situationen lugnat ned sig. Då hade fem ungdomar omhändertagits för ordningsstörning.

Polisen har inlett en förundersökning gällande brotten skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Först närmare tvåtiden på natten kunde man avsluta sin insats på platsen.

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson säger på måndagsmorgonen att fem av ungdomarna fortfarande är omhändertagna, men ingen har kunnat gripas.

Läs även: VIDEO: Pensionärer utsatta för stenkastning av barngäng i Trollhättan

– Det är väldigt svårt att identifiera den som har dragit igång hela situationen och som kan delges brott. Vi får se om det finns nya uppgifter som gör att vi pekar ut någon under dagen. Oftast är de här ungdomarna maskerade, det är ju så det ser ut i dag, och det är väldigt svårt för polisen att identifiera enskilda personer.

Upprinnelsen till händelsen är oklar.

– Vi har ingen förklaring till att man beter sig på det här sättet. Tyvärr är vi dock inte helt ovana vid att det händer på den platsen. Det är återkommande, säger Gustafsson.

Utifrån hans uppgifter blev ingen polis skadad i tumultet.

Läs även: Personer med utländsk bakgrund majoritet bland brottsmisstänkta

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag