Våldtäktsmannens offer om skandalskadeståndet: ”Ett hån mot kvinnor i Sverige”

Damir Al-Ali som minderårig. Bild: Polisen.
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post

MALMÖ Nu talar ett av våldtäktsmannen Damir Al-Alis brottsoffer ut om skadeståndet på 840 000 han tilldömts av justitiekanslern. ”Det är ett hån mot kvinnor i Sverige” säger hon till Expressen, och berättar samtidigt att hon själv endast fått ut tretusen kronor av sitt eget skadestånd.

Petra, som inte vill framträda med sitt efternamn, berättar för Expressen att Damir Al-Ali och hans storebror tog sig in i hennes lägenhet i centrala Malmö genom ett öppet fönster när hon låg och vilade mitt på dagen, den 18 mars 2017.

– Plötsligt hade jag båda männen inne i sovrummet. Jag väcktes av att en av dem skrek att jag skulle ligga ner medan den andre särade på mina ben, berättar hon för tidningen.

Läs även: Massi Fritz: ”Ingen dömd våldtäktsman ska kunna beviljas skadestånd av staten”

Männen tilltvingade sig flera samlag och andra sexuella handlingar, och slog och sparkade henne på kroppen och huvudet för att få henne att vara tyst. De hotade henne även till livet med ett pistolliknande föremål.

– När de tog strupgrepp svartnade det för ögonen. Jag hamnade till sist i ett medvetslöst tillstånd, säger Petra till Expressen.

När de till sist lämnade lägenheten, med bankkort, pass och andra av Petras tillhörigheter, fick hon hjälp av en granne med att larma polis.

När männen senare greps visade det sig att de begått en annan grov våldtäkt på en kvinna som kidnappades och låstes in i ett källarutrymme där hon våldtogs och misshandlades i över ett dygn.

När Petra mötte våldtäktsmännen i rättssalen skrattade en av dem åt henne, och hon går fortfarande till psykolog för att hantera traumat.

– Jag känner mig rädd, vill inte gå ut när det är mörkt och gråter ofta, säger Petra till Expressen.

Damir Al-Ali och hans bror dömdes för sina brott i tingrätten och hovrätten, med ett straffvärde på tio års fängelse. Men efter ungdoms- och mängdrabatt blev det bara 4,5 år kvar. Och efter att Högsta domstolen dömt att Damir var under 18 år när brotten begick landade straffet på endast två års fängelse, vilket ledde till att Justitiekanslern beviljade ett skadestånd på 840 000 kronor då han suttit häktad och fängslad längre än så.

– Det är ett hån mot kvinnor i Sverige, säger Petra till Expressen, och berättar att hon själv bara fått ut 3 000 av de 225 000 hon själv fick i skadestånd.

– Enligt kronofogden var det allt som fanns att hämta från de dömda, säger Petra.

En bestämmelse gör dessutom att Kronofogden inte kan driva in några av de 840 000 kronor som Damir Al-Ali fått i skadestånd.

Läs även: Kristersson om våldtäktsmannens skadestånd: ”Det är lagarna som måste ändras”

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag