Vanja, 82, får äta kall mat som transporterats 80 mil

Bilden på matlådan är från ett liknande fall i Örebro. Foto: Faksimil Facebook & vaggeryd.com
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 1453

VAGGERYD Sveriges kommuner måste spara pengar. Därför får Vanja Karlsson, 82, äta kall mat som transporterats 80 mil. Tidigare fick hon varm mat, lagad samma dag, från ett lokalt kök i kommunen. 

Många av Sveriges kommuner måste spara pengar.

LÄS ÄVEN: Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning: ”Måste titta på vad som är rimligt”

Det har resulterat i att pensionärer inte längre får varm mat lagad på orten. Istället har ett komplext system av företag, som levererar kylda matlådor, börjat blomstra i spåren av de svenska kommunernas kris. Det rapporterar Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder. 

En av de drabbade svenska pensionärerna är Vanja, 82 år, hemmahörande i småländska Vaggeryd. Hennes kylda matlådor lagas i Sodexos storkök i Märsta, utanför Stockholm. Därefter transporteras den kalla maten till Göteborg för omlastning varpå den körs vidare till Vaggeryd, strax söder om Jönköping.

Tidigare fick Vanja varm mat, lagad samma dag, från ett lokalt kök i kommunen.

Socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) anser att det finns otroligt många argument till varför Vanja Karlsson istället ska få kyld mat transporterad från Stockholm till Göteborg till Vaggeryd. Enligt Löfstedt handlar det om Vanjas valfrihet. Hon hävdar också att, det kaosartade systemet med att företag i Stockholm tjänar pengar på att leverera kalla matlådor till gamla människor i Småland, ska ses som en tillfällig lösning.

Vaggeryd är inte det enda exemplet på kommuner som slopat lokalt lagad mat till förmån för de multinationella storföretagens kalla matlådetransporter.

Vanja Karlsson, skattebetalande pensionär i Vaggeryd, känner sig lurad.

– Tänk dig själv potatis som varit förpackad på det här viset, den är ju inte ätbar. Jag känner mig så lurad, säger Vanja Karlsson till 200 sekunder. 

LÄS ÄVEN: CP-skadade och strokedrabbade Bengt, 83, tvingas frysa på äldreboendet

LÄS ÄVEN: 90-årig man nekades boendeplats av Eslöv kommun – Tog sitt liv i förtvivlan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag