Vänstern går i taket när SD vill ta bort bidrag mot rasism

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Sveriges riksdag
  • Fredag 7 apr 2023 2023-04-07
E-post 0

På torsdag kväll avslöjade TV 4 Nyheterna att Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter och avveckla bidrag till arbete mot rasism och diskriminering. Detta enligt interna dokument från Regeringskansliet som TV4 Nyheterna ha tagit del av.

Institutet för mänskliga rättigheter är en myndighet som inrättades den 1 januari förra året med uppgift att granska hur mänskliga rättigheter följs i Sverige och komma med förslag på åtgärder till regeringen.

SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling säger till TV 4 Nyheterna att man kommit fram till att institutets funktion inte är nödvändig och vill lägga ned det av ekonomiska skäl.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter, det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling till TV 4 Nyheterna.

Läs även: S vägrade svara på ABF-fråga med hänvisning till ”säkerhetsläget” – nu kräver SD utredning

När det gäller att avveckla bidrag mot rasism och diskriminering menar man bland annat att det är problematiskt att många av bidragen går till ABF, som har nära kopplingar till Socialdemokraterna.

– Det är behjärtansvärda ändamål, men när man tittar på anslaget, hur de här pengarna används så ser man ganska snabbt att det inte riktigt går rätt till, säger Ludvig Aspling, som även menar att Sverige inte har några större problem med rasism och diskriminering.

–  Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media, säger Ludvig Aspling.

SD:s förslag får vänstern att gå i taket på Twitter. Annika Strandhäll (S), tidigare bland annat socialminister, går till rasande angrepp mot ”Rasse-Oskar (Sjöstedt), järnrörsbröderna Erik Almqvist och Kent Ekeroth och Björn vitmakt Söder” samt Johan Pehrson och Liberalerna när hon kommenterar nyheten.

Flera andra vänsterprofiler menar att SD vill avveckla bidragen till arbete mot rasism på grund av att det är ett rasistiskt parti.

Läs även: Vänstern rasar när ETC-skribent och kärnkraftsmotståndare petas från Vattenfalls styrelse

Läs även: Vänstern rasar mot regeringens reformer: ”En dystopi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag