Vänstern rasar mot regeringens reformer: ”En dystopi”

Bild: Regeringen.se
  • Tisdag 20 Dec 2022 2022-12-20
E-post 282

”Behandlar vanliga laglydiga medborgare som kriminella”, ”ineffektiv repressiv åtgärd”, ”regeringens absolut sämsta idé”, ”en dystopi”. Kritiken från vänster är hård mot regeringens rättspolitiska reformer, som presenterades på en pressträff på tisdagen.

På tisdagen presenterade regeringen ett ”trygghetspaket” med nya reformer på rättsområdet, där bland annat möjligheten till anonyma vittnen och visitationszoner ingick.

– Vi har lovat att göra det som krävs för att bryta utvecklingen mot all grövre kriminalitet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på pressträffen.

Läs även: Visitationszoner och anonyma vittnen – här är Tidöpartiernas nya reformer

Som väntat möter regeringens förslag hård kritik från vänsterblocket. Tidigare justitieminister Morgan Johansson skriver att ”visitationszoner innebär att staten börjar behandla vanliga laglydiga medborgare som kriminella, bara för att de bor i fel område.”

Johansson upprepar också ett tidigare påstående om att narkotikan ”flödar” i orter som Danderyd och Täby.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallar visitationszoner för ”en ineffektiv repressiv åtgärd som istället misstänkliggör alla boende i ett område” och hävdar att ”inte minst unga skötsamma killar drabbas.”

Hennes språkrörskollega Per Bolund går steget längre och lägger fram en teori om att visitatinszoner riskerar att ”leda till minskad andel uppklarade brott, att förebyggande arbete skadas och att kriminella gäng lättare kan rekrytera.”

Martin Marmgren är både polis och miljöpartist. Han hävdar att visitationszoner inte efterfrågas av svensk polis.

Nils Karlsson, tidigare miljöpartistisk kommunpolitiker i Malmö, numera twittterprofil, skriver syrligt att ”man får i alla fall ge dem att de för en gångs skull infriar ett vallöfte.”

Läs även: Anne Ramberg i styrelsen – nu attackerar de Musk

Den till stor del skattefinansierade organisationen Civil Right Defenders, som Nyheter Idag nyligen uppmärksammat, menar att visitationszoner ökar ”risken för diskriminerande poliskontroller och kan leda till lägre förtroende för polisen hos grupper där förtroendet redan är lågt.”

Twitteranvändaren Peter Hellman, som säger sig driva ”advokatbyrå med kollektivavtal och Hbtqi-certifiering” kallar pressträffen för ”en dystopi”.

”Godtyckligt visitera oskyldiga människor och döma folk med hjälp av anonyma vittnen vars agenda är okänd. Så går det inte till i en rättsstat” menar han.

Läs även: Moderaterna svänger: Öppnar för anonyma vittnen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag