Vänsterpartiets toppkandidat köpte 3D-klitorisar för EU-pengar

Bild: Euranet plus/Wikimedia Commons
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 1099

BRYSSEL Malin Björk (V) har tagit emot en miljon kronor i traktamente trots att hon bor och arbetar i Bryssel. Den kontorsersättning många andra parlamentariker använder till resor och boende använde Björk istället till inköp av bland annat ”3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”.

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk har tagit emot omkring en miljon kronor i traktamente för sitt arbete i Bryssel, avslöjar SVT. Detta trots att Björk bor och är skriven i Bryssel.

– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige, säger Björk till SVT.

Enligt Björk har hon gjort en överenskommelse med Europaparlamentets administration om att använda EU:s dagtraktamente på 3 000 kronor per dag till resor och boende i Sverige.

Björk säger till SVT att hon inte skrivit in sig för att få rätt till traktamente varje dag, men SVT:s granskning visar att hon gjort det 357 gånger den senaste mandatperioden, vilket ger ett sammanlagd ersättning på omkring en miljon kronor.

Enligt medarbetare till Björk ska hon göra en återbetalning, men det är oklart hur stor den summan kommer vara.

Läs även: Bengtzboe lämnar riksdagen efter bostadsskandalen

Parlamentariker har också möjlighet att använda en kontorsersättning på över 40 000 kronor i månaden till resor och hotell. Flera andra parlamentariker har uppgett till SVT att de använder kontorsersättningen till detta.

Björk har inte gjort det, och skriver till SVT att ”huvudsyftet med kontorspengarna är inte att de ska bekosta parlamentarikerns behov av resor och uppehälle i det land där parlamentarikern är vald”.

Istället har Björk använt kontorsersättningen till bland annat telefonräkningar, kontorsmaterial, kontorshyra, kaffekoppar och ”ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”.

Läs även: Billström berömmer Bengtzboes avgång – plockade själv ut 120 000 på liknande bostadsupplägg

I tv-programmet ”Malou efter tio” i TV4 säger Björk att hon tycker ”SVT:s vinkling är jättemärklig”.

– Alla EU-parlamentariker, även de som bor i Bryssel, har rätt till ersättningarna. De stora frågan är vad man gör med dem. Jag använder dem till mitt arbete, framför allt mitt arbete i Sverige, säger Björk.

Lyssna på: Nyheter Idag-podden: ”Du låter som en sossepolitiker”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag