Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 4 feb 2022 2022-02-04
E-post

Vänsterpartiet kommer under årets valkampanj överge de frågor som brukar kallas ”woke” för att kunna konkurrera med Sverigedemokraterna om väljare på landsbygden, skriver Svenska Dagbladet i ett reportage om V:s nya strategi. 

Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar har vunnit respekt långt utanför de egna leden genom att stå upp mot socialdemokratin och fälla Stefan Löfvens rödgröna regering under sommarens regeringskris.

– Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet har utifrån sitt perspektiv stått upp för sina väljare och låter sig inte luras av Löfvens maktspel. En sådan inställning är värd att hedras, även om den kommer från ens motståndare, sade Sverigedemokraternas partiledare Åkesson när regeringen röstades ned i riksdagen.

Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Nu satsar V på att försöka vinna mer än respekt från SD. Med en valstrategi som går ut på att överge politiskt korrekt moralism ska partiet satsa på att vinna över väljare från SD, enligt ett reportage i Svenska Dagbladet.

– Vänsterpartiet är för idealistiskt. Vi letar efter fel hos folk. Vi kan inte fastna i att stämpla folk som rasister och dela upp människor i onda och goda, säger Anna Hammar, regionråd för V i Värmland, till SvD.

– Vi måste våga stöta oss med den här Märta Stenevi. Vi får inte vara ängsliga för det. Om vi tappar en procent till Miljöpartiet så vinner vi kanske fem eller tio procent på andra kanten. Vi måste släppa sargen, fortsätter hon.

Enligt ett internt dokument som SvD tagit del av ska partiet tona ned frågor som förändringar av konsumtionsvaror och livsstil, minskad köttkonsumtion och skattehöjningar på konsumtionsvaror som man menar ”befäster klyftan mellan progressiv, urban medelklass, och mer konservativ rural arbetarklass.”

– Det är helt okej att ta en tågsemester till kontinenten, men det är inte så man är vänsterpartist. Man kan som mina föräldrar ta en charter till Sunny beach och ändå vara vänsterpartist. Är man sugen på en hamburgare så kan man äta den och ändå vara vänsterpartist, säger vice ordförande Ida Gabrielsson till SvD.

Vänsterpartiets nya inriktning har även visat sig i praktisk politik när de ställde sig bakom undantagslagen som tillät Cementa att fortsätta bryta kalk på Gotland. I en liknande konflikt om gruvan Kallak i Jokkmokks kommun har partiet valt att inte ta ställning.

Ett annat exempel är förslaget om att minska exporten av el till Europa, vilket fått kritik från Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl som anklagar Vänsterpartiet för att strunta i ”klimatet och miljörörelsens vädjan” och ägna sig åt ”elnationalism”.

Men alla vänsterpartister är inte nöjda med partiets nya inriktning.

– Vi har ju en bra klimat- och miljöpolitik. Nu ska vi dölja delar av den! Jag blir upprörd när jag uppmanas att inte prata om viktiga delar av vår politik. Särskilt när det är politik vi driver både i riksdagen och lokalt, säger Samuel Skånberg, som är sammankallande i partiets rikstäckande klimat- och miljönätverk, till SvD.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf är kritisk. ”Tona ned klimatet, feminismen, antirasismen. Locka manliga SD-väljare. Det nya Vänsterpartiet” skriver hon på Twitter.

Även Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, rasar mot Vänsterpartiets nya inriktning.

Skulle du kunna tänka dig att rösta på Vänsterpartiet?
2865 röster (se resultat)

Läs även: Dadgostar (V) sågar S: ”Har inte förmågan, ledarskapet eller styrkan”

Läs även: Dadgostar (V) rusar i förtroendeligan – dystert avslut för Löfven (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag