Vänsterpartist vill ha kvar skandalomsusad Regiondirektör som ljög om hemligt avtal

Foto: Google maps & Faksimil Twitter
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 320

VÄSTERNORRLAND Regiondirektören för Västernorrlands landsting, Inger Bergström, skrev på och hemlighöll det avtal som garanterade att den arbetsbefriade direktörskollegan Lena Thelin kunde erhålla 69 300 kronor i månaden. Hon var tvungen att avgå efter skandalen. Nu säger Vänsterpartiets regionpolitiker Lars Gunnar Hultin att han vill ha henne kvar i landstinget. 

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur Regiondirektören för landstinget i Västernorrland, Inger Bergström, skrev på och hemlighöll det avtal som garanterade den arbetsbefriade HR-direktören Lena Thelin 69 300 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Regiondirektörernas hemliga avtal med varandra: 69 300 i månaden trots arbetsbefriad

Inger Bergström fick sedan avgå till följd av skandalen som växte och kom att dominera mediebruset i det norrländska länet. Nu rycker regionpolitiken tillika vänsterpartisten Lars Gunnar Hultin ut till Bergströms försvar.

Hultin har polisanmält landstinget för Thelin-affären, men trots att Bergström, genom sin underskrift och sitt hemlighetsmakeri, varit avgörande för att Thelin överhuvudtaget skulle kunna få sina 69 300 kronor i månaden – utan att behöva arbeta – anser Hultin att Bergström kan jobba kvar i landstinget. Det framgår av en intervju med Allehanda.

– Det finns inga omöjliga människor. Det finns omöjliga situationer. Kan man rädda människors anseende och tillvarata den kompetens de har ska man göra det, säger Lars Gunnar Hultin (V), till Allehanda. 

Västernorrland öser inte bara pengar på sina politiker och direktörer. De sparar även pengar – på skattebetalarnas vårdinrättningar. Sollefteå Sjukhus tillhör ett av de hårdaste drabbade i länet. Där har politikerna bland annat lagt ner BB så att en mamma varit tvungen att föda barn i bilen.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Enligt Lars Gunnar Hultin skulle Inger Bergström passa som direktör vid just Sollefteå Sjukhus, något hon avlönades som innan hon blev utnämnd till regiondirektör för Landstinget.

Vänsterpartiet har under nedskärningsstormen mot Västernorrlands välfärd intagit en ambivalent ställning. I Landstinget röstade hälften av vänsterpartisternas ledamöter för stängningen av Sollefteå BB.

Partiledare Jonas Sjöstedt hävdar att Vänsterpartiet vill bevara BB, men partiledningen har inte vidtagit några åtgärder för att disciplinera sina politiker som röstat emot den påstådda partilinjen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag