Vänsterpolitiker stängs av – påstod att det inte finns rasism mot judar

Diane Abbott. Foto: Sophie Brown CC BY-SA 4.0
  • Måndag 24 apr 2023 2023-04-24
E-post

Den brittiska parlamentsledamoten Diane Abbott stängs av från det brittiska vänsterpartiet Labour. Detta efter att ha påstått att det aldrig funnits någon rasism mot judar.

Det var i en replik till en annan artikel i tidningen The Observer som Diane Abbott kom med påståendet att de fördomar som historiskt sett riktats mot irländare, judar och resandefolk inte är samma sak som rasism, utan snarare är att likställa med fördomar mot rödhåriga.

”I USA innan de medborgerliga rättigheterna infördes behövde inte irländare, judar och resandefolk sitta längst bak i bussen”, skrev hon bland annat i texten enligt The Sun.

Dessutom tillade hon att dessa grupper fick rösta under apartheidregimens Sydafrika.

Debattartikeln kritiseras av bland andra den brittisk-judiske komikern David Baddiel, som tidigare skrivit en bok om antisemitism vid namn Jews Don’t Count.

”Och i mitten av 1900-talet mördades sex miljoner judar efter att ha kategoriserats som en underlägsen ras. Inte säker på att det är fördomar”, skriver Baddiel på Twitter.

Läs även: SSU:s distriktsordförande: ”Jag hatar Israel som land”

Efter en omfattande kritikstorm gör Abbott en helomvändning på Twitter där hon tar avstånd från sina egna utspel i texten. Dessutom påstår hon att felen tillkom i ”ett första utkast” som skickades till tidningen.

Läs även: Kanye: Jonah Hill fick mig att gilla judar igen

För kommentarerna stängs nu Diane Abbott av från Labour i väntan på en utredning, rapporterar Reuters. Hon är en av partiets mest profilerade politiker och en sann veteran som har suttit i det brittiska parlamentet sedan 1987.

Labour har tidigare skakats av flera skandaler med antisemitism under den förre partiledaren Jeremy Corbyns tid vid rodret.

På grund av de återkommande skandalerna gick bland annat Ephraim Mirvis, chefsrabbi för det judiska samfundet inom det brittiska samväldet, ut och ifrågasatte Corbyns lämplighet att axla ett eventuellt uppdrag som premiärminister.

Diane Abbott har länge varit en nära allierad till Corbyn och var under hans partiledarskap inrikesminister i partiets skuggregering.

Läs även: Jeremy Corbyn sågas för antisemitism: ”Ett nytt gift har slagit rot inom Labour”

Läs även: Corbyn anklagade Israel för att ligga bakom islamistisk terrorism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag