Var tredje kommun skär ned på välfärden 2020

Genrebild. Foto: Bardia photography
  • Måndag 24 feb 2020 2020-02-24
E-post 661

SVERIGE I en enkät som SVT har skickat ut till landets kommuner svarar var tredje att man lägger mindre pengar på välfärden i år. Var femte uppger att kvaliteten inom välfärden kommer att försämras.

SVT har velat ta reda på hur det ansträngda ekonomiska läge som råder i många kommuner påverkar välfärden. Den enkät man har skickat ut har besvarats av 204 av 290 kommuner.

Svaren visar att ungefär var tredje kommun sänker sin budget för åtminstone något av välfärdsområdena det här året jämfört med året innan. Exempelvis gör var femte kommun besparingar inom äldreomsorgen.

På frågan om kvaliteten i välfärden påverkas till det sämre svarar 18,6 procent eller knappt var femte kommun ja.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, säger till SVT att höga skatteintäkter och bidrag från staten har gjort att kommunerna har kunnat ha ett högt kostnadsläge. Men nu sinar intäkterna.

Att en majoritet i riksdagen är beredd att skjuta till 7,5 miljarder kronor extra till kommunerna i år räcker inte, menar Wallenskog. Det skulle behövas dubbelt så mycket.

SVT frågar om det är flyktingmottagandet som ligger bakom problemen.

– Man kan se att många av de kommuner som tog väldigt många flyktingar fick höga ersättningar för asylmottagandet. Nu klingar de pengarna av och då har man byggt upp en kostnadsmassa som man inte har råd med längre. Har man väldigt många flyktingar på en ort där det inte finns särskilt många arbetstillfällen så kommer kostnaderna att öka även för den gruppen, säger Annika Wallenskog.

Läs även: Tiggare bajsar i barnens sandlådor i Stockholm

Läs även: Efterlyser hårdare tag mot förnedringsrånen: ”Har själv blivit utsatt”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag