Vattenkraftverk rivs i Västerbotten

Foto: Seved Lycksell/pressbild
  • Söndag 31 okt 2021 2021-10-31
E-post

VÄSTERBOTTEN Skellefteå Kraft river de tre mindre vattenkraftverken i Fredriksfors, Sågfors och Bruksfors, rapporterar SVT. Detta trots rekordhöga elpriser och elbrist i södra Sverige.

–  All vattenkraft skall omprövas med nya tillstånd. All verksamhet styrs av våra tillstånd. Kraftverken är gamla och ger inte så mycket el, säger Susanne Öhrvall, affärschef för vattenkraften hos Skellefteå Kraft, till SVT.

Rivningen av de tre kraftverken innebär att el som motsvarar årsförbrukningen för 600 villor försvinner ur systemet. När kraftverken rivs kommer Rickleån rustas upp och kunna användas av sportfiskare.

Läs även: Norrländsk kommun tackade nej till 2 000 jobb på grund av elbrist

Kraftverken som ska rivas ligger i Robertsfors kommun, och i augusti i år rapporterade Dagens Industri att Robertsfors kommun tvingats tacka nej till en etablering på orten av ett utländskt företag som hade kunnat ge upp till 2 000 nya arbetstillfällen på grund av elbrist.

Susanne Öhrvall säger till SVT att det är tråkigt att el försvinner ur systemet, men att det samtidigt handlar om små mängder.

– Det är jättetråkigt att det försvinner energi ur elsystemet. Det är ju förnyelsebar el vi tar bort. Men samtidigt skall man ta i beaktande att vi gör andra satsningar i stället. För oss är el till 600 villor väldigt väldigt lite, säger Susanne Öhrvall till SVT.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Läs även: Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag