”Vi är rädda för rasismen”: Sarnecki om varför forskare har ignorerat kulturella förklaringar

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger nu att det borde ha gjorts mer forskning om våldtäktsmäns ursprung. Foto: Uppdrag granskning
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 550

SVERIGE I Uppdrag gransknings kommande program om våldtäktsmäns ursprung ställs kriminologen Jerzy Sarnecki till svars för varför man inte har undersökt kulturens betydelse för invandrares överrepresentation. Han medger att forskarna har varit ”rädda för rasismen”.

På onsdagskvällen klockan 20 har Uppdrag granskning säsongsstart, och det avsnitt som ska sändas har redan renderat stor uppståndelse. Anledningen är att de granskande reportrarna har kartlagt dömda våldtäktsmäns ursprung, och bland annat kommit fram till att majoriteten är födda utomlands.

Läs mer: Uppdrag granskning om våldtäktsdömda: Nästan 60 procent är födda utomlands

Man ställer också frågan om varför det inte har gjorts någon forskning om varför så många våldtäktsmän är invandrare. En av de som intervjuas för att få svar på den frågan är kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

– Det kan man väl säga är delvis mitt eget och mina kollegers fel. Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt. Nu kanske inte jag är den största syndaren för jag har ändå gjort en del sådan forskning. De andra har inte gjort många knop alls. Det är illa va. Det är förstås som sagt delvis mitt fel, jag borde ha ägnat mer tid åt detta, säger han till Uppdrag granskning.

Efterlyser seriös studie

I decennier har Jerzy Sarnecki medverkat i debatten om invandrares överrepresentation i sexualbrott, och har konsekvent hänvisat till socioekonomiska förklaringar. Detta, säger han i programmet, bygger på en studie om invandrares överrepresentation i brottslighet i stort, och inte specifikt om våldtäkter.

– Jag tycker att Brå [Brottsförebyggande rådet, reds. anm.] ska göra en seriös studie om orsaker till varför invandrare är överrepresenterade när det gäller sexualbrott och om det är relevant i den studien att titta på härkomst, då ska de titta på det, säger han till Uppdrag granskning.

Reportern påpekar att han själv sitter i Brås vetenskapliga råd.

– Det är definitivt så och jag tycker man ska göra sådana studier och jag har i flera sammanhang pekat på att man ska titta på orsaker till invandrarnas överrepresentation, svarar Jerzy Sarnecki.

”Jag är ganska envis”

Uppdrag gransknings reporter frågar om ”kampen mot rasism” kan ha haft något att göra med att man inte har undersökt vilken påverkan kultur har för gärningsmännens beteende. Sarnecki svarar att han själv styrs av ett ”behov att veta”.

– Men att vi är rädda för rasismen det är rimligt och riktigt och viktigt, och att vi har idag ännu större anledning till detta helt uppenbart, säger han.

– Jag vet att väldigt många av Sveriges riksdagspolitiker och andra politiker utanför riksdagen använder den här frågan bara uteslutande för sina politiska syften som rätt ofta är direkt främlingsfientliga.

– Och du återkommer till det, säger reportern.

– Jag är ganska envis på den punkten där tamejfan, säger Sarnecki.

Läs även: Uppdrag granskning om afghanerna: Sticker ut när det gäller gruppvåldtäkter

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag