Vice på väg mot konkurs

Vice medgrundare Shane Smith och Suroosh Alvi 2015. Foto: The Peabody Awards CC BY 2.0
  • Onsdag 3 maj 2023 2023-05-03
E-post 0

Mediahuset Vice, som en gång i tiden rapporterades vara värderat till nära 59 miljarder kronor, uppges förbereda sig för att gå konkurs. Det rapporterar New York Times.

Uppgifterna kommer från två personer med insyn i bolaget och enligt tidningen kan man inom ett antal veckor lämna in konkursansökan.

Det som skulle hindra företaget från att gå i konkurs är om man hittar en köpare och enligt New York Times ska fem bolag ha uttryckt intresse för att köpa upp dem. Tidningens källor uppger emellertid att chanserna för att ett sådant köp ska gå igenom blir smalare och smalare.

En källa med insyn i ärendet konfirmerar uppgifterna i New York Times artikel till Bloomberg.

År 2017 värderades mediahuset Vice till 5,7 miljarder dollar (nära 59 miljarder kronor) och giganter som Disney och Fox har tidigare investerat i bolaget. Det var även tal om att Disney skulle köpa bolaget redan 2015.

Affären gick emellertid aldrig igenom och nu uppges företaget knappt vara värt en bråkdel av sitt tidigare värde.

På senare år har bolaget konsekvent misslyckats att gå med vinst och tvingats till flera nedskärningar. Förra veckan meddelade man att man stänger ned Vice World News, ett globalt journalistiskt initiativ som fokuserade på konflikter runt om i världen och brott mot mänskliga rättigheter.

Tidigare i år lämnade dessutom Nancy Dubuc efter fem år som vd på medieföretaget. Det gjorde också den globala nyhets- och nöjeschefen Jesse Angelo.

Vice

Vice är ett amerikanskt-kanadensiskt mediabolag som bildades 1994 i Montréal under namnet Voice of Montréal. Det grundades av Shane Smith, Gavin McInnes och Suroosh Alvi och var till en början ett punkmagasin.

1996 bytte de namn till Vice och med tiden blev de allt större och flyttade sedermera sitt huvudkontor till Brooklyn, New York.

De kom senare att expandera sin verksamhet och började göra uppmärksammade dokumentärer med gonzo-liknande rapportering från krigszoner och auktoritära stater, däribland Nordkorea.

2013 fick mediabolaget en egen serie på HBO, med 30 minuter långa avsnitt innehållandes nyhetsinslag från världen över. Serien belönades 2014 med en Emmy.

På senare år har emellertid allt fler kritiserat mediahuset för att ha en mer och mer woke inriktning och ett väldigt politiskt korrekt innehåll.

Källa: Wikipedia, New York Times

Läs även: Publicerade fejkintervju med Schumacher – nu sparkas chefredaktören

Läs även: Reporter fabricerade källor – jobbade på tidning som faktagranskar åt Facebook

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag