Viksten försvarar kritiserad utredning: ”Känner inte att jag behöver ta åt mig”

Bild: Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/Faksimil SVT
  • Lördag 25 feb 2023 2023-02-25
E-post

Efter polischefen Mats Löfvings tragiska bortgång har kritiken inte varit nådig mot polisledningen och Runar Vikstens utredning rörande Löfving och Linda Staaf. Viksten står emellertid på sig och menar att han agerat riktigt.
– Jag känner inte att jag behöver ta åt mig. Det är de vanliga tyckarna som nu kommer till tals, säger han till Expressen.

Viksten meddelar samtidigt att han välkomnar diskussionen och lovar att besvara all kritik.

– Den främsta kritiken tycks gälla att jag presenterade resultatet under en presskonferens på det sätt jag gjorde, men det har ju varit ett oerhört tryck från media i två månaders tid, hur skulle jag annars ha presenterat den? säger han.

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Det var rikspolischefen Anders Thornberg som utsåg Runar Viksten till att utreda affären i polisledningen och hur polisen hanterat ärendet.

När Viksten tidigare i veckan presenterade utredningen friades Thornberg och Linda Staaf helt från klander, medan all skuld lades på Mats Löfving.

Utredningen har kritiserats mycket hårt på sina håll och kanter. Bland annat av kriminologen Leif GW Persson, som anser att Mats Löfvings anhöriga borde överväga att anmäla polismyndigheten.

– Att han skulle bli klandrad var han nog väl medveten om, men inte på det här viset. Och att de andra två skulle bli friade. Det är naturligtvis inte så det gått till och detta är alldeles åt helvete, för att utrycka sig mycket milt, säger GW till TV4 Nyheterna.

Viker sig inte

Men Viksten viker sig inte och står fast vid den uppfattning han redogör för i granskningen.

– Det finns inget där i min rapport som jag inte kan stå för. De som säger att jag uttryckt mig onödigt hårt må tycka det, men skulle jag under mina 50 år i domstol tänkt på vad det får för personliga konsekvenser för en person som döms skulle jag inte kunnat utföra mitt yrke, säger han till Expressen.

Läs även: Polisen sågas efter Löfvings död

På frågan om det verkligen ingick i hans uppdrag att rekommendera Löfvings avsked svarar Viksten:

– Jag har aldrig slagit fast att han ska befrias från sin tjänst. Det kan varken jag eller Thornberg göra, utan det faller på en utredning i Statens ansvarsnämnd och vad de hade kommit fram till vet ju inte jag.

En annan person som sågat utredningen är vice överåklagare Bengt Åsbäck, som drev den brottsutredning mot Löfving som nu lagts ned efter polischefens död.

Han menar att Viksten har agerat utanför sitt uppdrag. Däribland genom att utföra intervjuer med personer gällande förhållanden som var tänkta att genomlysas i förundersökningen.

Viksten säger att han är överraskad av Åsbäcks kritik.

– Vi har haft en dialog igenom det här. Han borde som jurist veta att man mycket väl kan ha en parallell utredning. Ska man vara elak kan man ju bara konstatera att den Särskilda åklagarkammaren har haft fem tillfällen på sig att inleda en förundersökning i det här fallet.

Läs även: Mats Löfving hittad död i sitt hem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag