Vill bygga kärnkraft i Stockholms innerstad: ”Fullt möjligt”

Jon Karlung. Bild: Skärmdump SVT
  • Måndag 6 mar 2023 2023-03-06
E-post 0

Internetleverantören Bahnhof vill bygga en minireaktor mitt i centrala Stockholm för driften av en ny datahall. Det är inte heller det enda storföretag som är redo att satsa pengar på ny kärnkraft.
– Tio år framåt i tiden är det fullt möjligt, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till SVT.

Platsen för kärnkraftsverket skulle i så fall vara Norra Djurgårdsstaden i de nordöstra delarna av Stockholms innerstad.

I närheten av den tilltänkta platsen ligger ett fjärrvärmeverk som skulle kunna använda spillvärmen från reaktorn.

– Jag tror att det vore fint att komma fram till en lösning där man återanvänder energi, producerar el med en mindre reaktor och att man gör det som ett helhetsekosystem för projektet, säger Karlung.

På frågan hur realistiska han tror att planerna är svarar han att han förstår problemen med att bygga en reaktor i centrala Stockholm och det nog kan finnas en politisk motvilja.

– Men tio år framåt i tiden är det fullt möjligt, om det finns ett beslut runt det här.

Bahnhof är inte det enda storföretag som är redo att gå in med kapital och investera i ny kärnkraft för att möta framtidens elbehov. Enligt en enkät som SVT skickat ut är även gasföretaget Linde och gruvföretaget Boliden redo att satsa.

Enligt samma enkät tycker av nio av elva storföretag att det är ”ganska viktigt” eller ”mycket viktigt” med ny kärnkraft.

– Sverige kommer att behöva mer el för att industrin ska ska klara sina satsningar, säger Bolidens vd Mikael Staffas till SVT.

Läs även: Vattenfall vill utreda ny kärnkraft: ”Mycket glädjande”

Läs även: Var femte kommun öppnar för att bygga ny kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag