Wallenberg: Kärnkraft behövs för att garantera elen

Jacob Wallenberg. Foto: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 2 dec 2021 2021-12-02
E-post

SVERIGE Vi behöver kärnkraft för att garantera att det finns el även när vädret är ogynnsamt. Det säger företagsledaren Jacob Wallenberg i SVT:s ”30 minuter”. Han menar också att Sverige kan behöva fler kärnkraftverk.
– Jag tycker det är olyckligt att vi på politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten.

I senaste avsnittet av ”30 minuter” intervjuas Jacob Wallenberg, ordförande för investmentbolaget Investor, bland annat om den bristande svenska elförsörjningen.

– Vi har ju ett uppenbart problem, säger Wallenberg.

– Om du vill bygga en ny fabrik i södra Sverige så får du inte göra det, därför det finns inte tillräckligt med el för att garantera tillgängligheten, säger Wallenberg varpå programledaren Anders Holmberg frågar:

– Kan man inte bygga fabriker i södra Sverige?

– Nej, det kan du inte. Det är så jag förstår det. Det gäller även Stockholmsområdet, säger Wallenberg.

Enligt honom räcker inte den fossilfria elen från vind och sol.

– Jag är av den uppfattningen att man behöver också förutsägbar el. Du behöver vattenkraft, och jag tror att du behöver kärnkraft för att ha garanterad el – även när det inte blåser och inte är sol. Vi har just varit igenom en sådan situation de senaste dagarna när vi ser hur elpriserna drar iväg för att då kompensera så att vissa ska sluta använda el.

Holmberg: Ser du – vilket en del gör – ett behov av att också bygga ny kärnkraft i framtiden?

– Jag tycker att det är en möjlighet som man måste titta på. Jag tycker det är olyckligt att vi på politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten.

Holmberg frågar om Wallenberg kan tänka sig att vara med och finansiera bygget av nya kärnkraftverk.

– Det där framförs ju ofta av politiken, att ”näringslivet vill inte investera i kärnkraft”. Problemet är ju – för att du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. De långa kontrakten finns inte i dag. Om näringslivet och politiken kan komma överens om de långa kontrakten, då är jag övertygad om att man också kan hitta förutsättningar för att finansiera.

Holmberg: Och då skulle du vara intresserad?

– Jag skulle absolut titta på det.

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Nu kan regeringen återstarta Ringhals 1

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag