Wallström i blåsväder – anklagas för transfobi

Bild: The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 11 maj 2021 2021-05-11
E-post 951

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) anklagas för transfobi efter att hon reagerat på att Vårdguiden rekommenderar att man inte använder ordet ”kvinna”. Wallström säger till Expressen att det hela är ”bisarrt”. – Jag tror inte det hjälper någon, det skapar i stället motsättningar, säger Wallström till Expressen.

Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström (S) är i blåsväder. Detta efter att hon i ett inlägg på Twitter reagerat på uppgiften att Vårdguiden rekommenderar att man slutar använda orden ”kvinna” och ”man”.

Läs även: Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Under avdelningen ”språkliga riktlinjer” finns mycket riktigt en text på Vårdguiden som har rubriken ”Kvinna – undvik”. I texten ges rådet att man ska undvika  ”ordet kvinna för att beskriva att kroppar ser ut på vissa sätt”.

Som exempel på meningar där orden ”man” och ”kvinna” ska undvikas anges ”En del (kvinnor) som har haft ätstörningar får återfall under graviditeten”, ”Många (kvinnor) är oroliga inför en förlossning” och ”Varje år får närmare 10 000 (män) personer i Sverige prostatacancer”.

Om någon pekar ut kön uppmanar vårdguiden att ställa frågor ”för att komma fram till vad det faktiskt handlar om”, som exempelvis ”kroppsdelar eller hormoner”.

Wallström fick hård kritik för sitt inlägg, bland annat av Bilan Osman, skribent på Expo och ETC. ”Skärp dig” skriver Osman till ex-ministern.

I ett följande ilägg skriver Osman att hon anser att Wallströms fråga ”syftar enbart till att sprida misstro och misstänkliggöra transpersoner”.

Men Wallström står på sig, och säger till Expressen att det hela inte låter klokt.

– Det är inte klokt, det låter inte vettigt. Det finns en debatt som ibland blandar ihop kön och könsidentitet som, om man inte tänker sig för, kan bli alldeles stolligt, säger Wallström till Expressen.

Enligt Wallström riskerar avskaffandet av ordet ”kvinna” att skapa förvirring och motsättningar.

– Det blir bisarrt. Då kommer folk tänka: Vad ska jag säga? Får jag inte kalla henne kvinna? Jag tror inte det hjälper någon, det skapar i stället motsättningar, säger Wallström till Expressen.

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Läs även: Bengtsson (SD): Transkvinnor med höga testosteronhalter ska inte tävla mot kvinnor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag