Ygeman om ukrainska flyktingar: ”Vi ska ta vårt ansvar”

Bild: Faksimil regeringen
  • Fredag 25 feb 2022 2022-02-25
E-post 315

SVERIGE Sverige ska ta sitt ansvar för att bistå Ukraina. Men att ge flyktingar uppehållstillstånd automatiskt är inte aktuellt just nu.
– Det beror helt och hållet på hur det här spelar ut sig, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

På fredagen höll integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) en pressträff tillsammans med generaldirektör Mikael Ribbenvik. Ämnet var Rysslands invasion av Ukraina och de ukrainska flyktingar som nu söker skydd i andra länder.

– Vi ska ta vårt ansvar, men vi förväntar oss också att andra länder gör detsamma, sade Ygeman.

Ukrainarna söker sig främst till länder där det redan finns en stor ukrainsk minoritet, som grannlandet Polen.

– I Polen är man väldigt bestämda kring att man kommer hålla sin gräns öppen. Man kommer ta emot flyktingar från Ukraina och ge dem skydd, sade Ribbenvik.

Även om det finns relativt få ukrainare i Sverige kan flyktingar även komma hit.

– Det går inte att säga hur många människor som kommer söka sig till just Sverige. Det är alldeles för tidigt, vi har inga utfall. Vi har sett en svag ökning, men den beror förmodligen på ansökningar från personer som redan befinner sig i Sverige. Så vi har inte sett några stora rörelser mot Sverige ännu, sade Ribbenvik.

– Sverige är berett att hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, oavsett om det är humanitärt eller på andra sätt. Vi är också beredda att hjälpa de länder som flyktingar främst kommer att söka sig till, sade Ygeman.

– I morgon så reser jag till ett extrainsatt migrationsministermöte i Bryssel och kommer då diskutera med mina kolleger om hur Sverige bäst kan bidra för att hjälpa i den uppkomna situationen.

TV4:s journalist ställde frågan om ukrainare, likt syrier under Syrienkriget, skulle kunna få uppehållstillstånd automatiskt. Enligt Ribbenvik var Syrien ”ett speciellt fall” där konflikten pågick under lång tid och drabbade hela landet.

– Det är alldeles för tidigt att säga vilka bedömningar kring asyl som vi kommer göra. Det beror helt och hållet på hur det här spelar ut sig, sade Ribbenvik.

Läs även: Polskt fördömande mot Sveriges ovilja att hjälpa ukrainska flyktingar

Läs även: Ukraina förbjuder vuxna män att lämna landet: ”Säg adjö till era döttrar, mödrar och flickvänner”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag