Ygeman (S) vill ha vaccinationsintyg för konserter

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 15 mar 2021 2021-03-15
E-post 323

SVERIGE Israel, som varit snabbast i världen med att vaccinera sin befolkning mot covid-19, har börjar med sociala aktiviteter som konserter enbart för personer med vaccinationsintyg. Något digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) välkomnar även i Sverige.

– Ytterst är det smittspridning som avgör hur snabbt vi kan öppna upp samhället men med den här typen av vaccinationsbevis kanske vi kan öppna upp en del aktiviteter snabbare än vi annars gjort, säger Ygeman i Agenda på SVT.

Läs även: Covid-19-vaccinering en framgång i Israel – 41 procent färre fall

Den belgiske virologen Marc van Ranst, som även är rådgivare till den belgiska regeringen, är emellertid kritisk till idén.

– Det går emot alla demokratiska värderingar jag har. Om man inte har fått möjlighet att vaccinera sig kommer man att bli exkluderad. När bara vissa personer har möjligheten skapar det negativa spänningar i samhället, säger van Rast till Agenda.

Ygeman säger emellertid till Agenda att man har samma tidsplan för vaccinationsintyg som för själva utdelningen av vaccin.

– Ja, den belgiska professorn menar ju att problemet hade varit om man hade vaccinbevisen innan folk fick vaccin. Men nu har vi ungefär samma tidsplan för vaccinen som vi har för vaccinbevisen, så en väldigt stor andel av svenskarna…

Här avbryts Ygeman av Agendas Anna Hedenmo, som påpekar att det drar ut på tiden med vaccinationerna i Sverige.

– Nu hoppas väl jag att vi ska kunna övervinna de där problemen, för det finns ju saker som talar åt andra hållet också men man får vara ödmjuk för vi har inte alla besluten i vår egen hand, svarar Ygeman.

Läs även: Illegala går före i kön till covid-19-vaccinering

Ygeman menar att de som väljer att inte vaccinera sig bidrar till att sprida en dödlig sjukdom i samhället, och därför får finna sig i att diskrimineras.

– Väljer du att inte vaccinera dig, och då att det finns en ökad risk att du sprider en sjukdom som ytterst är dödlig, det är ju över 13 000 som dött i covid-19 i Sverige, ja då kommer du inte kunna göra samma saker vid samma tidpunkt.

När det gäller personer som av olika skäl inte kan ta vaccinet säger Ygeman att man kan ”utarbeta riktlinjer” för undantag där personer kan få ett intyg, men att det i så fall gäller ytterst få personer.

– I så fall kanske det kan bli en på hundratusen eller en på tvåhundratusen, det blir väl något i den stilen, säger Ygeman.

Den 12 mars hade 758 884 personer i Sverige vaccinerats med minst en dos. 335 031 personer hade fått båda doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läs även: Iransk ayatolla varnar för vaccinerade: ”De har blivit homosexuella”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag