Ytterligare krisstöd till rika artister – hundratusentals kronor till Özz Nûjen, Petter och Sarah Dawn Finer

Özz Nujen, Sarah Dawn Finer och Petter. Bild: Sanna Dahlén/Daniel Åhs Karlsson/Bill Ebbesen/CC BY 3.0
  • Torsdag 2 jul 2020 2020-07-02
E-post 3901

Petter, Özz Nûjen och Sarah Dawn Finer är några av de artister som får bidrag på hundratusentals kronor på grund av coronapandemin – samtidigt som de har miljontillgångar i sina bolag, avslöjar Aftonbladet.

Bidragen hör till de sammanlagt 370 miljoner som Kulturrådet på uppdrag av regeringen fått för att fördela till olika kulturevenemang som ställts in eller skjutits upp på grund av coronapanemin.

– För Kulturrådets del är det två saker man har kunnat söka bidrag för. Det första är intäktsbortfall i samband med ett inställt kulturarrangemang. Det andra är merkostnader som inte har gått att undvika för kulturevenemang som har blivit uppskjutna, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin till Aftonbladet

Läs även: Här är artisterna som plockar ut coronastöd trots miljontillgångar

Liksom i fallet med de krisstipendier som Aftonbladet tidigare uppmärksammat tar Kulturrådet ingen hänsyn till artisternas inkomster i övrigt, vilket annars brukar vara fallet med många stipendier och bidrag.

– Vi har tittat på vad man har sökt för. Det viktiga är att man inte får söka för utebliven vinst. Man får söka för intäktsbortfallet eller merkostnaderna, säger Ravin.

Rapartisten Petter har inte svarat på Aftonbladets frågor om stödpengarna, utan istället gått ut med ett inlägg på Instagram, där han skriver att ”i vår och sommar hade 13 personer band och crew haft jobb och inkomster på min och andras turneér. De pengar som jag fått beviljade för inkomstbortfall går till dem. De här pengarna tar jag alltså inte del utav själv utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Såhär gör jag i den rådande debatten kring det stöd som erbjöds av staten för bl.a. artister. I detta osannolika läge av C19 – där min och många av mina artistkollegors inkomster kraftigt gått ner är det ändå inte jämförbart med många musiker livetekniker och crew där ute där livearvoden är den absolut ENDA inkomsten. Med 2 stora inställda turneér och ingen aning om hur framtiden skulle komma att se ut ansökte jag om ett bidrag för inkomstbortfall. I vår och sommar hade 13 personer band och crew haft jobb och inkomster på min och andras turneér. De pengar som jag fått beviljade för inkomstbortfall går till dem. De här pengarna tar jag alltså inte del utav själv utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare. Vi är fortfarande i en pandemi där framtiden är ett stort frågetecken – detta är en lösning som möjliggör en lättnad för stunden. Petter Bild: @camillacherry

Ett inlägg delat av petteralexis (@petteralexis)

Läs även: Jill Johnson behåller coronastödet – tycker kritikerna ”borde skämmas”

Petter, vars bolag Bananrepubliken hade över 83 miljoner i tillgångar 2019, har beviljats 223 800 kronor i bidrag efter att ha ansökt om 373 000 kronor.

Bland övriga artister som beviljats bidrag märks Robert Wells, med över 17 miljoner i sitt bolag, som beviljats 350 100 kronor, Özz Nûjen, med nära 10 miljoner i sitt bolag, som beviljats 112 500 kronor, Sarah Dawn Finer, med över 2,5 miljoner i sitt bolag, som beviljats 650 300 kronor, och Linda Bengtzing, med över 5,5 miljoner i sitt bolag, som beviljats 307 500 kronor.

Läs även: Svenska artister kräver att Spotify bidrar till ”akutfond”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag