36 personer åtalas efter Black Lives Matter-demonstration

Foto: John Lucia/CC BY 2.0
  • Torsdag 28 okt 2021 2021-10-28
E-post

GÖTEBORG Nu åtalas 36 personer för brott som begicks i samband med en Black Lives Matter-demonstration i Göteborg i fjol, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel.

Demonstrationen i fråga ägde rum den 7 juni 2020 i centrala Göteborg. I pressmeddelandet står det att evenemanget började på ett lugnt sätt men att det sedan, enligt åklagaren, urartade till ett våldsamt upplopp.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett uttalande.

Bevisningen mot de 36 personerna består till stor del av filmmaterial, bland annat från polisens kroppskameror.

– Ett stort antal ungdomar under 18 år var också på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. Med anledning av det har vi inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo i pressmeddelandet.

– Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum.

Läs även: Polishat på skyltar vid BLM-demonstrationen i Göteborg: ”ACAB” – ”All cops are bastards”

Läs även: Här plundras butik i Nordstan efter BLM-demonstrationen

Läs även: Polischefen om BLM-demonstrationen: ”Vi står på demonstranternas sida”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag