80-åring omringade Louise Erixon (SD) med hakkors i satirteckning – åtalas

Louise Erixon (SD). Bild: Faksimil Facebook / Nyheter Idag
  • Lördag 11 sep 2021 2021-09-11
E-post

SVERIGE En 80-årig man åtalas för förtal efter att ha ritat en karikatyrteckning av bland andra Louise Erixon (SD) omgiven av hakkors, rapporterar SVT.

I februari i år delade en 80-årig man en satirteckning han gjort i en debattgrupp på Facebook. I teckningen porträtteras fyra lokala politiker i Sölvesborg, däribland SD-kommunalrådet Louise Erixon, omgivna av hakkors. Under porträtten hade mannen skrivit ”Sölvesborgs kommun – av flyktingfria skäl”.

Han polisanmäldes direkt och åtalas nu för förtal, rapporterar SVT

LÄS MER: Uppgång för SD i Sölvesborg – går mot trenden

– Man har passerat en gräns i och med hakkorsen. Det är vi alla fyra på bilden helt eniga om, sa en av de avbildade, Kith Mårtensson (M) i förhör om händelsen, enligt SVT.

Förutom Mårtensson och Erixon föreställde teckningen Robert Manea (KD) samt Anders Jönsson från det lokala partiet SoL. Samtliga deltar i Sölvesborgs styrande koalition.

LÄS ÄVEN: Louise Erixon till Sima efter attacken på familjen: ”Ät en riktigt stor pepparkaka – så du blir snällare i sinnet”

Enligt den åtalade ville han skildra ”SD:s nazistiska rötter”.

– Det var kanske lite barnsligt, men jag ville visa på släktskapet, säger han.

Mannen publicerar återkommande satirteckningar i gruppen på samma tema.

LÄS ÄVEN: Nazistklotter på skola – rektorn gör koppling till SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag