Åkesson om Frick: ”Finns ingen anledning för oss att ta avstånd”

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 jan 2023 2023-01-26
E-post 224

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avvisar kraven från liberalt håll om att bryta med Nyheter Idags grundare Chang Frick.

– Han har ingen koppling till Sverigedemokraterna så det finns ingen anledning för oss att ta avstånd från honom, säger Jimmie Åkesson till TT.

På onsdagen uppmanade de liberala politikerna Fredrik Malm och Karin Karlsbro Sverigedemokraterna att bryta med Nyheter Idags grundare Chang Frick, som leder programmet ”Changsplaining” i partiets kanal Riks.

Anledningen är att Chang Frick betalade för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd inför lördagens konranbränning utanför turkiska ambassaden.

Läs även: Liberaler uppmanar SD att bryta med Chang Frick: ”Ett verktyg för destruktiva krafter”

– Han har ingen koppling till Sverigedemokraterna så det finns ingen anledning för oss att ta avstånd från honom, säger Jimmie Åkesson till TT.

– Han var medlem i vårt parti för tio år sedan eller något sånt. Därefter har han varit medlem i ett annat parti. Min bild av Chang Frick är att han i första hand är en debattör och provokatör och allmän tyckare, säger Åkesson vidare.

Integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) står inte bakom partikamraternas krav på att SD ska ta avstånd från Frick.

– Man blir ju ibland yr i huvudet när man lyssnar på Chang Frick, men det är upp till SD att hantera vad de gör med människor som står dem nära eller halvnära, det lägger jag mig inte i, säger han.

Energi- och näringsminister Ebba Busch vill inte heller uttala sig om Chang Frick.

– Jag uppfattar att finns det frågor till en enskild medborgare eller medieprofil då får man ställa dem till honom, säger Busch.

Riks ansvarige utgivare Dick Erixon säger till Dagens Nyheter att man inte planerar att bryta med Frick.

– Vi anlitar folk på konsultbasis för att vara med och göra program och han är en sådan. Jag tar ansvar för vad som sägs och görs i de programmen. Vad de personerna gör på sin fritid, han är konsult och har ingen anställning hos oss, lägger vi oss inte i, säger Dick Erixon.

Chang Frick gör sedan några veckor tillbaka programmet ”Changsplaining” för Riks där olika aktuella ämnen tas upp. I det senaste avsnittet, som publicerades för en vecka sedan, klädde Frick ut sig med en Erdogan-docka med anledning av den då pågående debatten om den Erdogan-docka kurdiska Rojavakommittéerna hängt upp utanför Stockholms stadshus.

Bland Riks övriga programledare märks bland andra Örebropartiets partiledare Markus Allard.

Läs även: Här bränner turkiska demonstranter svenska flaggan

Läs även: Kristersson sågas efter ursäkten: ”Ska vi inte göra Ankara till huvudstad direkt?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag