Liberaler uppmanar SD att bryta med Chang Frick: ”Ett verktyg för destruktiva krafter”

Bild: Nyheter Idag/Sveriges riksdag
  • Onsdag 25 jan 2023 2023-01-25
E-post

Fredrik Malm och Karin Karlsbro från Liberalerna uppmanar Sverigedemokraterna att bryta med Nyheter Idags grundare Chang Frick efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i helgen. Anledningen är att Chang Frick betalade för Paludans demonstrationstillstånd, samtidigt som han har programmet ”Changsplaining” på Sverigedemokraternas youtube-kanal Riks.

– Att göra något som i förlängningen kan bidra till att äventyra vårt lands Nato-medlemskap är ett hån mot alla som kämpar i Ukraina just nu, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro till Dagens Nyheter.

– Om det uppmuntrats av SD:s förlängda arm och personer kopplade till partiets propagandakanal är det helt åt helvete, menar hon.

Fredrik Malm, liberal riksdagsledamot och ordförande i utbildningsutskottet, menar att Chang Frick medvetet har saboterat Sveriges Natoanslutning, och kräver att SD avslutar hans uppdrag på Riks.

– Det är uppenbart att han agerar på ett sätt som syftar till att sabotera Sveriges Natoanslutning. Det betyder inte att han har gjort något som är olagligt, men det kan orsaka stor skada, säger Malm till DN

Läs även: Morgan Johansson: Billström vågar inte gå emot Chang Frick

– Chang Frick har blivit ett verktyg för destruktiva krafter. SD behöver bryta med honom och den här alternativmediemiljön de har en fot i. Det är också uppenbart av det som framkommit att Chang Frick har kommunicerat med personer som är väldigt extrema, säger Malm, med hänvisning till att Frick varit i kontakt med en reporter från sajten Exakt24.

– I den här miljön finns dessutom många personer som Sverigedemokraterna har uteslutit, påpekar Fredrik Malm.

Chang Frick menar att Malm och Karlsbro kan sköta sina egna affärer.

– Jag kommunicerar med vem fan jag vill, det ska Fredrik Malm skita i. Och vad jag gör hos Riks, han kan väl sköta sitt eget parti istället? Det där är bara trams, säger Frick till Nyheter Idag.

Från Liberalernas partiledare Johan Pehrson kom ett annat budskap när han mötte reportrar i riksdagen på tisdagen.

– I Sverige får man skända. Man får förklara med sitt kraftigaste uttryck hur illa man tycker om en religion, om man inte angriper en person och ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller förtal, sade Pehrson enligt Aftonbladet.

Pehrson avböjde att kommentera Chang Frick.

– Jag kan inte kommentera vad Chang Frick gör för då skulle man bli yr i huvudet, sade Pehrson.

Läs även: Kristersson fördömer Paludan: ”Djupt respektlös handling”

Läs även: Kristersson sågas efter ursäkten: ”Ska vi inte göra Ankara till huvudstad direkt?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag