Andelen poliser i yttre tjänst har sjunkit

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 sep 2020 2020-09-03
E-post 760

SVERIGE Regeringen har flera gånger lovat att antalet polisanställda ska bli fler. Men andelen poliser i yttre tjänst har sjunkit under de senaste åren, visar tidigare sekretessbelagd statistik från Polismyndigheten enligt Polistidningen.

– Vi hinner inte med ens det vardagliga. Man åker från ett larm till avrapportering, och direkt ut på nästa larm igen, säger Jeanette Banås Blixth, IGV-polis i Göteborg, till Polistidningen.

Läs även: Efter kravallerna: Rikspolischefen vägrar intervjuas – skickar ut pressmeddelande istället

Någon bestämd definition av vad ”yttre tjänst” innebär finns inte. Ibland räknas de som är anställda inom BF-IGV, vilket är drygt 7 000, men Polismyndigheten har också en bredare definition där även poliser som har yttre tjänst i andra verksamheter räknas in.

Polismyndigheten har velat hålla det antalet hemligt, men Polistidningen har fått ut uppgifterna efter att ha överklagat till kammarrätten.

Enligt den bredare definitionen var 9 049 poliser anställda i yttre tjänst i december 2019. I den siffran ingår gränspoliser, trafikpoliser, sjöpoliser och polisaspiranter.

Polistidningens uppgifter visar att antalet anställda i yttre tjänst har ökat marginellt med 52 poliser i yttre tjänst sedan 2018, då antalet var  8 997. Men antalet är lägre än 2015 då motsvarande siffra var 9 226.

Samtidigt har antalet invånare i Sverige ökat under samma tidsperiod, vilket gör att antalet poliser i förhållande till invånarantalet minskar.

Poliser i yttre tjänst

Källa: Polistidningen

År                          Antal                       Andel                    Per 100 0000 invånare   

2015                        9226                             46%                                   94

2016                        9190                             46%                                   92

2017                        8858                             45%                                   88

2018                       8997                              45%                                   88

2019                       9049                              44%                                   88

Läs även: Lundaforskare: Svensk polis är rasistisk och måste monteras ned

Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker att det låga antalet poliser i yttre tjänst är en besvikelse.

– Målet har under väldigt lång tid varit att öka antalet poliser i yttre tjänst. Befolkningen har ju vuxit och kriminaliteten blivit grövre med bland annat skjutningar och sprängningar, säger Nitz till Polistidningen.

En anledning till att så få poliser söker sig till yttre tjänst är enligt Nitz att det är krävande, samtidigt som det betalar sig dåligt med få karriärvägar.

– Det är väldigt krävande att jobba ute, med hård arbetsbelastning och tuff arbetsmiljö. Det betalar sig inte särskilt bra och karriärvägarna är få för den som vill stanna i yttre tjänst, säger Nitz och fortsätter:

– Samtidigt är det brist på polisiär kompetens i övriga delar av organisationen, så den som är missnöjd med yttre tjänst har många andra delar att söka sig till.

Läs även: Polischefen efter kravallerna: ”Vi har kontroll”

Statsminister Stefan Löfven har flera gånger lovat att landet ska få fler poliser.

– Vi vill se fler poliser och bättre villkor och därför skjuter vi till resurser, sen får myndigheten hantera det gentemot de fackliga organisationerna, sade Löfven i november 2017 enligt SVT.

Löfven förtydligade emellertid att fördelningen av dessa resurser var polisledningens ansvar.

– Polismyndigheten avgör fördelningen av resurserna. Men vi skjuter till både för att det ska bli fler poliser, att de ska komma närmare och för att de ska få bättre villkor.

Den 31 januari 2018 skrev Löfven i ett Facebookinlägg att regeringen kommer satsa 71 miljarder på polisen de kommande åren och utlovade ”ytterligare 10 000 polisanställda” till år 2024.

Det krävs en nystart för polisen. En ny rikspolischef behövs för att genomföra den.

Vi satsar 7,1 miljarder extra på…

Publicerat av Stefan Löfven Onsdag 31 januari 2018

Löftet om 10 000 ytterligare polisanställda upprepades av inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande från regeringen i april 2019.

– Polisen ska gå från 30 000 anställda till 40 000 anställda. Första utmaningen nu är att se till att fler söker till polisutbildningen och att utbildningarna fylls, sade Damberg bland annat.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag