Aschbergs nya attack på Busch: ”Som att tillrättavisa ett barn”

Bild: Nyheter Idag/Yvwv/CC BY-SA 3.0,
  • Fredag 19 aug 2022 2022-08-19
E-post

”Som att tillrättavisa ett barn”. Så beskriver Aftonbladets programledare Robert Aschberg hur han sade åt Ebba Busch (KD) att inte ”bjäbba” under Aftonbladets partiledardebatt på onsdagen.

Robert Aschberg, programledare för Aftonbladets partiledardebatt, har fått hård kritik för sin attack på Ebba Busch, som han anklagade för att ”bjäbba” under pågående livesändning. Anledningen till bråket var att Märta Stenevi (MP) klagat på att hon fått för lite talartid, vilket hon fick stöd i av Busch.

Läs även: Blågul debattseger efter Aschbergs bjäbb-attack på Busch

Men när Ebba Busch försökte ta upp saken avfärdades hon bryskt av Aschberg som sa åt henne att inte ”bjäbba”.

I ett inlägg på Instagram skriver KD-ledaren att hon har ”ett stort personligt ansvar som makthavare och offentlig person att markera att tiden då man kunde få kvinnor tysta genom aggressivitet, nedlåtande och förminskade kommentarer måste vara förbi.”

Men Robert Asschberg står på sig, och säger till Expressen att Ebba Busch bara försöker ”ta uppmärksamhet”.

– Ebba Busch la sig i ja, lite ordningsman. Hon hade ingen koll på det där. Vi hade ju total koll på det där och hur många som hade fått tid. Jag hade hälsat på varje partiledare i början och sagt ”det här går inte att ha 100-procentig rättvisa i”, och det förstår alla. Men det här är ett försök att ta uppmärksamhet, säger Robert Aschberg till Expressen.

– Det var ju ridderligt av henne får jag säga, att gå ut till Märta Stenevis försvar. Fast egentligen är det ju bara att hon vill ha ljus på sig. Hon är en sång- och danskvinna, och det har jag all respekt för, fortsätter han.

Expressen: Vad tänker du om ordvalet ”bjäbba”?

– Det var väl lämpligt. Hon la sig i och kallade det för en ordningsfråga. Alla partiledare kände till förutsättningarna från början till slut och då började hon tjata om en ordningsfråga och bryta formatet. Hon ger sig inte.

– Jag är debattledare, jag säger nej och då fortsätter hon tjafsa. Då säger jag ”bjäbba inte”. Det är väl inget konstigt? Det är som att tillrättavisa ett barn, säger Robert Aschberg.

Läs även: Andersson (S) och Busch (KD) i toabråk – anklagar för affisch-sabotage

Läs även: ”Du kommer inte undan” – Busch ställer Magdalena mot väggen om ”Putinpriser”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag