Bali: ”Vägrar ställas i någon form av mediedomstol med visklekar”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 sep 2021 2021-09-16
E-post

SVERIGE Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt av partiet för anklagelser om olämpliga sexuella beteenden mot en ung tjej i partiets ungdomsförbund. Riksdagsmannen tillbakavisar alla anklagelser i ett långt inlägg på Facebook som publicerades under onsdagen. Nu talar han ut i en intervju med Expressen där han återigen bedyrar sin oskuld.

– Jag har inte gjort några av de allvarliga anklagelser som riktas mot mig. Däremot tycker jag att hela händelsen är väldigt beklaglig där en kvinna används som en bricka i ett spel från meningsmotståndare. Sedan i december 2020 har de räknat ned på sociala medier för att verkställa sin plan för att ta ned mig. Att det kommer precis vid nomineringstillfällena tycker jag talar sitt tydliga språk, säger han till tidningen.

Expressen: Varför skulle hon påstå något sådant om dig om det inte stämmer?

– Jag kan inte svara på vad hennes intentioner är. Det får du fråga henne om.

Läs även: Hanif Bali: Jag är oskyldig

Vidare beskriver Bali hur han har pratat med flickan om bland annat politik och svårigheterna i att göra sin röst hörd – frågor som han enligt egen utsago får från hundratals medlemmar. Han ska även ha bistått med vägledning kring studier och framtidsval som skulle vara till hjälp för hennes politiska karriär.

Angående den läxhjälp som det tidigare har skrivits om säger Bali:

– Hon har frågat mig om specifika matteuppgifter och samhällskunskap. Vid ett tillfälle har jag även träffat henne för att hjälpa till med en skoluppgift, något jag alltså ofta får frågan om när Muf-medlemmar har fått i uppdrag att exempelvis intervjua en politiker.

Därefter berättar han hur kontakten dem emellan tagit en vändning när hon öppnat för att hon ville ha mer än en vänskapsrelation. Enligt honom ska han då ha sagt att det inte var aktuellt, men han ångrar att han inte tydligare satte ned foten.

Bali träffade flickan första gången för två år sedan vid en talarkväll. Vid det tillfället var hon 15 år gammal. För cirka ett år sedan ska kontakterna från henne ha gått överstyr.

– Det skedde samtidigt som jag hade träffat Linnea (Lundgren, Balis fästmö) och dejtade henne och då förklarade jag direkt för Linnea hur läget var, att det var en tjej som hörde av sig mycket och att jag inte visste hur jag skulle hantera situationen.

I intervjun bryter Linnea Lundgren in och instämmer i Balis version.

– Jag har varit med, jag har sett allting. Jag har sett alla konversationer och hur han har avvisat henne. Jag vet att han inte har gjort det, säger hon.

Har bevis

Bali påstår att han har bevis som visar att han är oskyldig. När Expressen frågar vill han dock inte lämna ut något.

– Det handlar om hennes integritet. Jag vill hellre, när det blir en rättslig prövning, att jag kan få visa det där för hennes integritets skull.

– Det finns bevis men jag vägrar vara och ställas i någon form av mediedomstol med visklekar. Vi har ett rättsväsende som kan hantera de här frågorna och jag har stor tillförsikt för det. Att jag kommer att bli rentvådd.

I Facebookinlägget som publicerades under onsdagen skriver Bali följande om anklagelserna mot honom:

”I december 2020 fram tills idag börjar meningsmotståndare på internet trakassera mig med de lögner och förtalsgrundande anklagelser som cirkulerat i media mot mig, jag ser att dessa inlägg gillas av personen i fråga. Flera dagar innan anklagelserna riktas mot mig i partiet börjar dessa fientligt inställda konton anspela och ’räkna ner’ till den dag då de planerat att ta detta till partiet. Jag har detta dokumenterat – de visste alltså långt innan vilken dag som anklagelserna skulle riktas.”

Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström meddelar till Expressen att de tagit del av inlägget och att utredningen fortfarande pågår. Bali har också gett sin utsaga direkt till partiet.

På sociala medier går många ut med sitt stöd till Hanif Bali. Men det finns också de som fortsatt hävdar hans skyldighet. Däribland författaren, journalisten och den forne reportern Gösta Hultén, som hävdar att Bali ”sextrakasserat” tjejen.

Läs även: Våldtäktsman fick 840 000 kr – nu startar Bali en insamling till brottsoffret

Läs även: Bali önskar möte med Tidningsutgivarna efter lögnartikel i Sydsvenskan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag