Betalade 170 000 för att ta sig till EU – fast vid gränsen till Polen

Bild: belta.by/CC BY 3.0/Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 10 nov 2021 2021-11-10
E-post

Omkring 4 000 migranter på väg från Belarus till Polen och EU har stoppats vid gränsen av polska soldater. Migranten Rawa som Aftonbladet intervjuat säger att han och hans familj betalat 20 000 dollar, alltså omkring 170 000 kronor, för att ta sig till den polska gränsen.

– Vi har slut på pengar. Än så länge har resan kostat oss 20 000 dollar, vi har lånat pengar, säger Rawa till Aftonbladet.

Rawa säger till Aftonbladet att han och hans familj sitter fast i gränslandet mellan Belarus och Polen.

– Bakom oss står den belarusiska polisen, de tillåter oss inte att gå tillbaka. På andra sidan står polackerna och hindrar oss att passera gränsen. Vi har det mycket, mycket tufft och dåligt.

Enligt Rawa är Sverige ett av slutmålen för migranterna.

– Alla vill komma in i Polen. Sedan kan jag inte prata för alla, men de flesta pratar om att de vill till tre länder – Sverige, Tyskland eller Storbritannien, säger Rawa till Aftonbladet.

Läs även: Tusentals migranter vid polska gränsen

På tisdagen anklagade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki Rysslands president Vladimir Putin för att ha planlagt den pågående migrantkrisen, rapporterar The Guardian.

– Denna attack som Lukasjenko nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade Morawiecki under ett krismöte i det polska parlamentet.

Enligt Morawiecki är krisen vid gränsen ”ett nytt slags krig, där människor används som levande sköldar”.

Belarus utrikesminister Vladimir Makej är på besök i Moskva, och säger att ansvaret för migrantkrisen ligger hos EU-staterna.

Han får medhåll av sin värd, Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, som jämför med hur EU behandlat migrantkrisen vid den turkiska gränsen.

– Varför, när det handlade om flyktingar på väg till EU från Turkiet, har EU bidragit med pengar för att hålla dem på turkiskt territorium? Varför kan inte Belarus få hjälp på samma sätt, säger Lavrov enligt France 24.

Läs även: EU-minister Dahlgren: ”Klart att Polen måste skydda sin gräns”

Läs även: Diktatorns angrepp fortsätter – rekordmånga illegala migranter till Polen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag