Beviljade uppehållstillstånd minskade kraftigt 2023

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 18 jan 2024 2024-01-18
E-post

Migrationsverket beviljade 102 000 ansökningar om uppehållstillstånd förra året, vilket är en minskning med 40 000 jämfört med året innan, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Flest uppehållstillstånd beviljades för arbete, till anhöriga och för studier, medan kategorin asylsökande minskar. Det beror främst på att färre ukrainare sökte skydd i Sverige jämfört med 2022, men också på att Sverige tog emot färre kvotflyktingar än 2022.

– Medan det skedde en kraftig ökning av antalet asylsökande till andra EU-länder under 2023 såg vi en fortsatt minskning i Sverige, säger generaldirektör Maria Mindhammar i ett uttalande.

Dessutom nästan fördubblades antalet återkallade tillstånd jämfört med 2022. Under 2023 återkallades nästan 11 000 uppehållstillstånd och statusförklaringar för personer som inte längre uppfyllde kraven, medan motsvarande siffra år 2022 var drygt 4 800.

– Framåt är målet precis som tidigare att korta våra handläggningstider i olika ärendekategorier och att samtidigt få fler som saknar rätt att vara i Sverige att återvända, bland annat genom ökat nyttjande av förvarsplatser och återvändandecenter, säger Maria Mindhammar.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör lämnar uppdrag: ”Hade gärna varit kvar”

Läs även: Ny generaldirektör för Migrationsverket

Läs även: Migrationsverket inrättar återvändarcenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag