Bildt rasar mot koranbrännare: ”Missbrukar gästfriheten”

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 2 aug 2023 2023-08-02
E-post

Carl Bildt, tidigare statsminister, utrikesminister och moderat partiledare, har länge varit en förespråkare av en generös migrationspolitik. Men nu har till och med Bildt fått nog av invandrare. Närmare bestämt Salwan Momika, migrant från Irak, som Bildt anser ”missbrukar gästfriheten i Sverige” genom att bränna koraner.

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt har under större delen av sin karriär varit en anhängare av en generös svensk migrationspolitik.

Under hans tid som statsminister ökade mottagandet av framförallt flyktingar från Jugoslavienkriget kraftigt, och när invandringen ökade kraftigt under nästa moderata statsminister Fredrik Reinfeldt gav Bildt sitt stöd.

”Varje dag går 700.000 invandrare till jobbet. Får lön och betalar skatt. Utan dem skulle Sverige stanna” hävdade Bildt i ett Twitterinlägg den 9 september 2014, veckan innan valet och veckor efter Reinfeldts kända ”öppna era hjärtan”-tal.

Läs även: Carl Bildt jämför koranbränning med mordbrand

Men även under Reinfeldts socialdemokratiska efterträdare Stefan Löfven stod Bildt upp för invandringen. I en artikel i Washington Post i februari 2017 gick Bildt i polemik mot dåvarande president Donald Trump, som hävdat att Sverige efter den massiva invandringen ”har problem som de inte trodde var möjliga”.

Enligt Bildt var ”sanningen om flyktingar i Sverige” den rakt motsatta, nämligen att migranter berikade Sverige, med företag som Spotify (grundat av Daniel Ek) och spel som Minecraft (utvecklat av Markus Persson) som exempel.

”Ibland ser vi konflikter från fjärran reflekteras även i vårt samhälle, men betydligt mindre än vad du ser på Manhattan” menade Bildt bland annat.

Den 30 augusti samma år gick Bildt i polemik mot Norges invandringsminister Sylvi Listhaug, som besökt Rinkeby och var kritisk till den svenska migrationspolitiken. Bildt hävdade åter att massinvandringen till Sverige varit en framgång, och att de problem som följt är av övergående slag.

– Sverige är ett välfungerande samhälle och vi har haft framgång i vår invandringspolitik. Det finns absolut områden där vi har problem och det ser vi alltid under en övergångsperiod, sade Bildt till NRK.

Läs även: Bildt kritiserar polisen för tillåten koranbränning: ”Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Men nu tycks Bildt slutligen fått nog av invandrare. Detta efter att Salwan Momika, migrant från Irak, flera gånger bränt koranen under uppmärksammade demonstrationer, något Bildt anser bör förbjudas.

”Jag ser att irakiern som missbrukar gästfriheten i Sverige säger att han kommer att fortsätta att bränna koranen intill denna förbjuds” skriver Bildt och fortsätter: ”Så mycket för hans tro på yttrandefrihet. I Sverige förbjuder vi inte böcker. Och vi bränner dem inte heller.”

Bildts inlägg får kritik.

Andra håller dock med Carl Bildt.

Läs även: Här backar Bildt Erdogan: ”Extremt svår situation för Turkiet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag