Bistånd ska användas för att motverka migration och gynna återvandring: ”Kursändring”

Bild: Faksimil Twitter/Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 27 dec 2022 2022-12-27
E-post 1010

Regeringen ger Sida i uppdrag att använda biståndspolitiken som ett verktyg för att motverka illegal migration och gynna återvandring i regeringens regleringsbrev för budgetåret 2023 för Sida. Sida får också i uppgift att minska grundorsakerna till illegal migration och folkfördrivning, samt att fokusera bistånd till Ukraina. 

– Det går ju inte att komma ifrån att SD har haft ett stort inflytande just på migrationsområdet, att man ställer biståndet mot återvandring, säger Ledarsidornas Johan  Westerholm, som menar att det hela är en ”kursändring”.

– Man kan inte säga annat. Gunilla Carlsson (M, biståndsminister 2006-13) ville driva biståndspolitiken i den här riktningen, men lyckades aldrig. Och nu sätter trion Billström, Forsell och Janse en ny kurs för på biståndet. Gunilla Carlsson-linjen får renässans.

Läs även: Strandhäll rasar mot återvandring – visar sig vara regeringspolitik

Regleringsbrevet ger även Sida i uppdrag att motverka folkfördrivning, vilket är i linje med SD:s gamla slogan om att ”hjälpa till på plats”.

– Man flyttar aktiva åtgärder väldigt långt ut, just för att hindra folk från att bege sig på flykt till att börja med. Det är en mer pro-aktiv biståndspolitik som syftar till att ta tag i konflikthärdar tidigt, så att det minskar migrationstrycket, säger Westerholm.

– För de som ändå migrerar till Sverige, där ställs återvandring mot bistånd. De länder som vill ha bistånd kan inte neka ett återtagande.

Läs även: Regeringen vill hjälpa ukrainska flyktingar med återvandring

Läs även: Sonessons (M) lösning: ”Återvandring av ej integrerade”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag