Blågul budget vann

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 24 nov 2021 2021-11-24
E-post

Den blågula budgeten som M, SD och KD lagt fram vinner onsdagens omröstning i riksdagen. För att vinna omröstningen hade regeringens budget krävt stöd från Centerpartiet, som på förmiddagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. Men Annie Lööf gjorde tidigt klart att C inte kommer stödja regeringens budget, som förhandlats fram med Vänsterpartiet.

– Vi kommer inte att rösta på en budget som vi ser drar allt för långt åt vänster, sade Annie Lööf på en pressträff.

Läs även: Magdalena Andersson ny statsminister – men den blågula budgeten kan gå igenom

Från konservativt håll är det blandade känslor inför att få igenom en budget samtidigt som Magdalena Andersson släppts fram som statsminister.

– Det är mycket bättre för Sverige om vår budget vinner i eftermiddag men det är klart att vi i längden inte kan hålla på att separera regeringsmakten från den politik som regeringen vill föra. Det är en orimlighet, sade Ulf Kristersson till Svenska Dagbladet innan omröstningen.

– Alla som lägger sin röst på Centerpartiet är också med på att skapa fortsatt kaos i Sveriges riksdag, sade Nyamko Sabuni till SvD.

Annie Lööf säger till SvD att C röstar på sin egen budget och inte tar ”ansvar för att andra samarbetar eller förhandlar med Sverigedemokraterna”.

Hon framhåller också det genomslag C lyckats få för sin politik under de senaste tjugo åren.

– Vi är nog det parti som har påverkat politiken mest under de senaste två decennierna. Vi har samarbetat och fått genomslag för vår politik och hållit V och SD utanför. Både Alliansregeringen och Januariavtalet är två väldigt bra exempel på just detta, säger Lööf till SvD.

Skillnaden mellan den blågula och den rödgröna budgeten är enligt M, KD och SD att 20 miljarder omfördelas. Statsminister Magdalena Andersson menar att det snarare handlar om 10 miljoner, och har sagt att det är en skillnad ”hon kan leva med” skriver Expressen.

Läs även: MP rasar mot Annie Lööf: ”Har spelat ett fulspel som nu går över gränser”

Läs även: Här hånar Svantesson (M) den rödgröna regeringskrisen: ”Det bästa vore om MP lämnade riksdagen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag