Bolaget bakom Stockholms sopkaos går i konkurs

Foto: Facebook
  • Tisdag 19 sep 2017 2017-09-19
E-post 194

STOCKHOLM Det multinationella företaget Reno Norden går i konkurs. Företagets dotterbolag i Sverige orsakade kaos med Stockholms sopor tidigare i år när de ville sänka sina anställdas löner. 

Det multinationella bolaget Reno Norden som hanterar sophämtning i flera nordiska länder går i konkurs, det uppger SvD Näringsliv.

Bolaget har under en längre tid haft ekonomiska problem och långivarna, Den Danske Bank och DNB, har nu beslutat att inte bevilja bolaget några ytterligare medel. I Norge väntas runt 1,2 miljoner människor påverkas enligt Reno Nordens eget pressmeddelande, men dotterbolagen i Sverige, Finland och Danmark ska inte påverkas.

Konkursen var inte oväntad. I slutet av juli rapporterade Dagens Industri att Reno Norden antingen behövde sälja delar av företaget eller hotas av konkurs.

Sopbolaget Reno Norden blev omtalade i Sverige under sommaren då de orsakade sopkaos i Stockholm eftersom de försökte dumpa anställda sophämtares löner, varpå sophämtarna svarade med strejk.

LÄS ÄVEN: Multinationellt storföretag orsakar sopkaos i Stockholm

Under konflikten mellan Reno Norden och sopgubbarna i Stockholm ville Reno Norden sänka sopgubbarnas löner med cirka 8000 kronor i månaden. Reno Norden ville även att renhållningsarbetarna skulle berätta för företagsledarna vart samtliga nycklar går. Enligt sopgubbarna skulle detta möjliggöra för Reno Norden att ersätta dem med billigare arbetskraft.

Sopgubbarna gick ut i vild strejk för att värja sig mot lönedumpningen.

LÄS ÄVEN: Svenska sopgubbar tog strid mot lönedumpning: Får sparken

Peter Ekholm, VD för Reno Norden i Sverige, uppgav under måndagskvällen den 18 september att sophämtningen kommer att fortgå trots att moderbolaget ansöker om konkurs.

Nyheter Idag talade med Peter Ekholm tidigare i år, i anslutning till sopkaoset. Trots att direktör Ekholm erkände att han aldrig jobbat som sophämtare, hävdade han bestämt att hans anställda hade det alldeles för bra och för höga löner. Han vägrade dock svara på frågan om vad han själv tog ut i lön från det krisande företaget.

LÄS ÄVEN: Han vill sänka sophämtarnas löner – Vägrar uppge vad han själv tjänar: ”Det är en irrelevant fråga”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror inte att något sopkaos kommer att drabba Stockholm till följd av att bolaget ansöker om konkurs.

– Det är positivt för alla sopkunder att verksamheten kan drivas vidare och att det åtminstone inte blir något abrupt slut här och nu. Kanske kan man hitta en köpare, säger Joakim Bornold, till SvD Näringsliv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag