Bolsonaro: ”Endast Gud kommer att avsätta mig”

Foto: Flickr/FAMÍLIA BOLSONARO
  • Fredag 10 sep 2021 2021-09-10
E-post

SAO PAOLO Hundratusentals demonstranter visade stöd för Brasiliens president Jair Bolsonaro under landets självständighetsdag den 7 september. Presidenten hoppas på en andra mandatperiod trots dålig opinionssiffror.
– Jag har tre alternativ för min framtid: bli arresterad, dödad eller seger, sade Bolsonaro under ett möte med brasilianska kyrkoledare.

Den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro höll tal för sina anhängare i São Paulo när landet firade sin självständighetsdag på tisdagen. Omkring 140 000 demonstranter hade på presidentens uppmaning för att visa sitt stöd.

– Endast Gud kommer att avsätta mig, sade Bolsonaro enligt BBC.

Även motdemonstranter dök upp på självständighetsdagen, men många vänsterorganisationer och fackförbund valde att flytta sina demonstrationer för att undvika konflikt med Bolsonaros anhängare.

Läs även: Brasiliansk högerkandidat knivhuggen – får stöd av Tottenham-stjärna

Bolsonaro valdes till Brasiliens president efter ett mordförsök och tillträdde i januari 2019. När han tillträdde ansåg 23 procent att Bolsonaros regering var dålig eller väldigt dålig, men nu är den siffran istället hela 61 procent.

Tidigare hade tiotusentals av Bolsonaros anhängare samlats till ett valmöte i Brasiliens huvudstad Brasilia, där polisen samlats kring Högsta domstolen efter att anhängare till presidenten hotat att storma byggnaden. Nåra Bolsonaro-anhängare lyckades ta sig igenom polisens avspärrningar utan att lyckas omringa Högsta domstolen.

Under Bolsonaros mandatperiod har flera utredningar inletts mot presidenten av Högsta domstolen, bland annat för att ha spridit falsk information om covid-19.

– Jag är väldigt glad över se hela Brasilien gå samman för en ny självständighet mot de rättsliga myndigheternas kommunistdiktatur, sade Bolsonaro till sina anhängare på tisdagen.

Bolsonaro är även kritisk mot det brasilianska valsystemet som han menar är öppet för fusk, och har föreslagit att ett papperskvitto bör ges för varje lagd röst. Under talet på självständighetsdagen sade han att han inte tänker ta del av någon ”fars” vid valet nästa år.

Under självständighetsdagen signerade presidenten även ett lagförslag som ska begränsa IT-jättarnas kontroll av inlägg på deras plattformar. Målet är presidenten är att skydda yttrandefriheten, skriver BBC.

Bakgrunden är att Bolsonaro och hans anhängare ofta censurerats på stora sociala medieplattformar. I juli togs exempelvis 15 filmer bort från Bolsonaros YouTube-kanal för att de ska ha spridit falsk formation om coronaviruset.

Bolsonaros utmanare Luiz Inácio ”Lula” da Silva var Brasiliens president mellan 2003 och 2010. Han har tidigare dömts för korruption och satt i fängelse under valet 2018.

Domen hävdes av en domare i Brasiliens högsta domstol tidigare i år då man menade att han hade dömts i fel delstat. Målet ska omprövas i huvudstaden Brasilia men 75-åringen är tills vidare fri att kandidera i presidentvalet skriver BBC.

Bolsonaro anser att valet för hans del handlar om att dödas, fängslas eller segra.

– Jag har tre alternativ för min framtid: bli arresterad, dödad eller seger, har Bolsonaro sagt inför en grupp brasilianska kyrkoledare som uppmanades delta på demonstrationerna, enligt BBC.

Läs även: Storseger för knivhuggen högerkandidat i brasilianska presidentvalet

Läs även: Bolsonaro till attack mot genusideologi, politisk korrekthet och fake news

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag