Busch vill tvinga fram beslut om slutförvaring av kärnbränsle: ”Det är bråttom”

Ebba Busch (KD) och Per Bolund (MP). Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 20 feb 2021 2021-02-20
E-post 244

SVERIGE Kristdemokraterna vill tvinga regeringen till beslut om att öka kapaciteten för slutförvaring av kärnbränsle. Om inte kapaciteten ökas kan svensk kärnkraft tvingas stänga ned 2024. Men miljöminister Per Bolund (MP) tycker KD:s initiativ är ”oansvarigt”.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch söker stöd i riksdagen för att tvinga regeringen till ett beslut om ökad kapacitet för slutförvar av använt kärnbränsle, rapporterar Sveriges Radio.

– Genom riksdagen vill vi nu tvinga regeringen att fatta beslut gällande ansökan om slutförvaret och mellanlagret för använt kärnbränsle. Det är bråttom, och det är märkligt att regeringen har dragit benen efter sig i den här frågan, säger Busch till Sveriges Radio.

Bakgrunden är att regeringen vägrar godkänna åtgärder som ökar kapaciteten att förvara kärnbränsle i Oskarshamn och Forsmark, något Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Om det inte sker kommer mellanlagret i Oskarshamn att bli fullt 2023 enligt Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg.

– Och då kan vi troligen inte köra våra kärnkraftsreaktorer 2024 eftersom det inte finns någon plats för det utbrända kärnbränslet, säger Wahlborg till DN.

Läs även: Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Förslaget kommer att läggas fram i försvarsutskottet på tisdag nästa vecka, och KD vill tvinga fram ett beslut i frågan senast i april i år. Hittills har KD stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Centerpartiet avvaktar i frågan enligt Sveriges Radio.

Miljöminister Per Bolund (MP) anser att Kristdemokraternas initiativ är ”hårresande”.

– Jag tycker det är hårresande att Kristdemokraterna inte förstår svensk lagstiftning. Det är ju helt tydligt ifrån våra grundlagar att det är riksdagen som fattar lagar men det är regeringen och domstolarna som prövar ärenden utifrån de lagarna.

Bolund vill emellertid inte säga till Sveriges Radio när ett beslut i ärendet kan fattas.

– Nej, vi har ingen sådan färdig tidsplan utan nu avvaktar vi som sagt fortfarande myndighetsunderlag, och sedan kommer vi göra en prövning. Men den ska göras enligt konstens alla regler och jag tycker det är oansvarigt att pressa fram ett sådant här beslut som ändå berör väldigt långa tider och många generationer framåt.

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Läs även: Elmarknadsexpert: Räkna med dyrare el efter stängningen av Ringhals 1

Byt Elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag